eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mankell-lel együtt Wallander is meghalt

A hétfőn elhunyt svéd regényíró, Henning Mankell kiadója ellenzi, hogy felhasználják az általa alkotott regényalakokat, közöttük a híres Kurt Wallander felügyelőt.

"Szó sem lehet róla, hogy újabb könyvek szülessenek Wallanderrel" - mondta a Leopard kiadót 2001-ben megalapító svéd Dan Israel az AFP francia hírügynökségnek.

A kiadó ellenezni fogja, hogy Mankell bármelyik regényalakja más írók tollából újjászülessen, azaz megismétlődjön, ami a Millennium svéd krimisorozattal történt, amelyet egy svéd író folytatott tíz évvel a szerző, Stieg Larsson halála után.

Dan Israel hangsúlyozta, hogy megvédi munkatársa és barátja irodalmi örökségét, bár még nem ismeri a végrendeletét. A kiadó szerint Mankellnek a svéd sajtóban emlegetett utolsó műve, amelyen a halála előtt dolgozott, piszkozat formájában készült el és közölhetetlen.

A Svédországban és Mozambikban felváltva élő Henning Mankell a skandináv krimi egyik óriása.

"Nélküle a skandináv detektívregény nem lett volna ennyire ismert külföldön. Krimiírónál azonban sokkal több volt" - mondta a könyvkiadó.

Az életének 68. életévében hétfőn Göteborgban súlyos rákbetegségben elhunyt Henning Mankell a Wallander-sorozat 12 könyvén kívül mintegy harminc művet írt, közöttük tucatnyi gyerekkönyvet. Művei 40 millió példányban keltek el világszerte. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×