eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ghymes nagykarácsony az Arénában

Nagykarácsony címmel tart koncertet a népszerű Ghymes együttes december 26-án a Papp László Budapest Sportarénában. Az esten fellép Hobo (Földes László), Trokán Anna, két gyerekkórus, valamint artisták is.

"Szakrális jellegű koncert lesz, a Mendika című, 2007-ben megjelent karácsonyi lemezünk bővített változatát adjuk elő" - mondta Szarka Tamás, a Felvidékről 32 évvel ezelőtt indult Ghymes énekese, hegedűse a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Kitért arra, hogy bár már többször játszottak az Arénában, ott fellépni számukra mindig kitüntető élmény és fontos állomás. Ezúttal színpadra lép a Ghymessel a Budapesti Ifjúsági Kórus és a szintén fővárosi Liszt Ferenc Általános Iskola gyerekkórusa, összesen mintegy százötven gyerek, valamint a Magyar Légtornász Egyesület artistái, akik a Tánc a hóban című Ghymes klasszikusra adják elő mutatványukat a levegőben.

"Hobóval 1994-ben Amerikában egy fesztiválon ismerkedtünk meg, és még abban az évben meghívott minket karácsonyi koncertjére a Petőfi Csarnokba. Éveken át egyfajta mentora volt zenekarunknak, közreműködött 1996-os lemezünkön, a Tűzugráson, 2002-ben pedig Bakaballada címmel közös albumot készítettünk. Trokán Anna színművésznővel Tamás dolgozott a Nemzeti Színházban, most ő fogja elmondani a számok közötti négysoros versikéket, amelyeket a Mendika-lemezre Törőcsik Mari olvasott fel" - tette hozzá Szarka Gyula.

A gitáros, énekes az MTI kérdésére kitért arra, hogy a Ghymes decemberben több felvidéki és magyarországi településen lép fel Mendika-műsorával, december 3-án például a kassai Szent Erzsébet-dómban.

Elmondta azt is, hogy a Ghymes jövőre új stúdióanyagon fog dolgozni.

A Ghymes az Aréna-koncert bevételének egy részét a Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon javára ajánlja fel. Domjánné Éder Marietta, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a Szombathelytől húsz kilométerre található iskolában és gyermekotthonban 3 és 23 év közötti értelmi sérült gyerekekkel foglalkoznak és egyik fejlesztő tevékenységük a szinkópás zenetanítás.

Guba Gábor, a szervező Danubius Music vezetője a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a Ghymes Aréna-koncertje az idén tízéves cég jubileumi évének lezárása lesz.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina, öt pedig aranylemez lett - az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt.

A formáció 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A Ghymes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×