eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Oscar-díj - Sokan bíznak a Birdman sikerében

Sokan bíznak Alejandro González Inárritu showbiznisz szatírája, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) sikerében, de filmes elemzők szerint Richard Linklater Sráckora és Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmje is okozhat meglepetést a vasárnapi Oscar-gálán.

A The Hollywood Reporter vezető filmkritikusa, Todd McCarthy és elemzője, Scott Feinberg jóslata szerint a Birdman meg is érdemli a legjobb film díját és meg is fogja nyerni.

Idén a legjobb film-mezőnyben több függetlenfilmes, fesztiválkedvenc alkotás is szerepelt, de a nyolc Oscar-jelölt közül Clint Eastwood Amerikai mesterlövész című filmje vonzotta a legnagyobb közönséget. A Chris Kyle Irakban szolgáló amerikai mesterlövésztől szóló drámájára Észak-Amerikában 307 millió dollárért váltottak jegyet a nézők, ami túlszárnyalja a többi hét Oscar-jelölt film összbevételét. Az igaz történetet feldolgozó alkotás ráadásul széleskörű vitát indított meg Amerikában a háborúról és a mesterlövészek szerepéről.

A THR elemzői úgy vélték az idei felhozatalban nem szerepel igazi, eget rengető alkotás, de a választékból talán a Birdman a legelevenebb, legeredetibb és legmeglepőbb produkció. A film már elnyerte az amerikai producercéh (PAG), a hollywoodi színészcéh (SAG) és a rendezőcéh (DAG) díját, ami még valószínűbbé teszi, hogy az amerikai filmakadémia trófeáját is megkapja.

A Birdman esélyeit növeli a versenyben, hogy a díjról szavazó amerikai filmakadémia 6100 tagjának zöme színész, és a mexikói rendező filmje éppen egy olyan történetet mesél el, ami hozzájuk, róluk szól. A Birdman Michael Keaton alakította főhőse a fénykorában madárember szuperhőst játszó filmsztár, akit még ma is sokan felismernek az utcán, de ő a visszatérés lehetőségét mégsem egy újabb filmben, hanem egy átütő Broadway sikerben látja.

"A mozi üzenete végül is az, hogy bár nem foglalkoztatnak, és még nem értél el minden sikert, amit megérdemeltél volna, de azért csodálatos, szenzációs egyéniség vagy. Szerintem ezzel a filmakadémia minden tagja tud azonosulni, hiszen az a dolgok normális menete a filmiparban, hogy az ember sok időt tölt munka nélkül" - fogalmazott Tim Gray, a Variety szakírója.

Meglehet, hogy éppen ezért viszi majd el az Oscart A mindenség elméletében Stephen Hawking elméleti fizikust alakító Eddie Redmayne elől Keaton, holott a fiatal brit színész már egy sor díjat besöpört játékáért.

A nagy esélyesek között emlegetett Sráckor, egy elvált szülők gyermekének felnőtté válásáról sokkal egyszerűbb történet, de a filmet 12 évig ugyanazokkal a színészekkel és rendkívül szűkös költségvetésből forgató Richard Linklater teljesítményét nagyra értékelte a szakma.

Előfordulhat, hogy mint tavaly a 12 év rabszolgaság és a Gravitáció esetében, a két produkció, a Birdman és a Sráckor megosztozik a legjobb film és a legjobb rendező díján.

"Sokan mondogatják, hogy ha a Birdmanre szavaznak a két kategória egyikében, akkor a Sráckor kapja voksukat a másikban" - számolt be értesüléséről Paul Sheehan, a GoldDreby.com szerkesztője.

A legjobb film kategóriában ugyanakkor a szavazói preferencia dönt: a szavazók nem egyetlen filmet választanak ki a bolyból, hanem rangsorolják a filmeket, és az a produkció, amely elég sok voksolótól kap második helyezést, akár felül is kerekedhet. Sheehan szerint ezzel a logikával akár Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmje is befutó lehet. Anderson színes, lebilincselő meséje egy európai szálló egykori napjairól világszerte meghódította a közönséget és a kritikusokat is.

A Selma című polgárjogi dráma korábban elnyerte ugyan a közönség szimpátiáját, de csupán két jelölést kapott a filmakadémiától: a legjobb film és a legjobb filmdal kategóriában. Ugyanakkor az idei Oscar-szezonban, amelyben az összes színészi kategóriába csak fehér jelölt került be, és a díjra jelölt rendezők és forgatókönyvírók között sincs nő, a sokszínűség hiányának szimbólumává vált.

Az elemzők szinte válogatás nélkül lefutottnak vélik a legjobb színésznő: Julianne Moore (Still Alice), legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor) és legjobb férfi mellékszereplő: J. K. Simmons (Whiplash) Oscar-díját. Sokan számítanak a dokumentumfilmes mezőnyből az Edward Snowden-sztorit elmesélő Citizenfour győzelmére. A legjobb idegen nyelvű film trófeájáról azonban megoszlanak a vélemények. A THR szerint az orosz Leviatánnak kellene nyernie, de a lengyel Ida fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×