eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szennyvízcsatornában landoltak a múmiák

Szennyvízcsatornába hajított, súlyos károkat szenvedett múmiákra akadt az egyiptomi rendőrség a felső-egyiptomi Minja tartományban - derül ki a műemlékvédelmi minisztérium keddi közleményéből.

A múmiákat tartalmazó három szarkofágot nagy valószínűséggel sarokba szorított sírfosztók dobták a csatornába annak érdekében, hogy elkerüljék a hatósági megtorlást - áll a jelentésben, amely szerint nincs kizárva, hogy a tolvajok akkor szabadultak meg terhüktől, amikor valamelyik biztonsági ellenőrzőponton akartak áthaladni. A Dér-Mavász település közelében szombaton talált fakoporsókat minden bizonnyal helyi lakosok ásták ki mindenfajta hatósági engedély nélkül.

A minisztérium illetékes vizsgálóbizottsága szerint a görög-római korból származó múmiákat tartalmazó, teljesen szétesett fakoporsók fedelén női arcokat ábrázoló rajzok látszódnak. A katasztrofális körülmények között lelt múmiák köré csavart vastag vászonrétegben alig találtak emberi maradványokat.

A minisztérium régészeti részlegének vezetője, Júszef Halífa úgy nyilatkozott, hogy a kevés sikerrel kecsegtető restauráció végeztével a szarkofágok a minjai Hermopolis Múzeumba kerülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×