INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nagy nap ez a mai - videó

Infostart / InfoRádió
Cseh Tamás születésének 70. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 22-én különleges esemény lesz az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az egynapos kiállításon a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A kiállítás felvillantja Cseh Tamás titkos indiánéletét is - felállítják a tipijét, és barátai segítségével bemutatják a legfontosabb indián eszközöket.

Több mint negyven évvel ezelőtt kezdte meg Cseh Tamás és Bereményi Géza annak az ezernél több dalnak írását - és nem sokkal később azok előadását, majd az előadások révén számtalan variáció megalkotását -, amelyet a Cseh Tamás-archívum építése, fejlesztése érdekében gyűjtünk, rendszerezünk, és a kutatás rendelkezésére bocsátunk az Országos Széchényi Könyvtár nyolcadik emeletén működő Mozgóképkincs Alapítvány keretében - olvasható az OSZK blogján.

Cseh Tamás születésének 70. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 22-én különleges eseményre hívják az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtárba, amely nem csupán Cseh Tamás életművének, alkotásainak bemutatója, de egy napra egy "príma hely" is lesz - a rendezők szándékai szerint.

A Dalok és Cseh Tamás egész életművének tárgya a szabadság volt - a több évtized alatt minden szó, minden hangsúly, minden akkord önmagán túl valami mást is jelentett, és ha a sorok között rejtetten is, ha szimbolikusan is: egy szabadságszerető ember vallomása volt - olvasható az idézett blogon. A dalok világa nemzedékek számára jelentette azt: "ahol nincs szabadság, ott nincs szabadság".

Az archívum azon túl, hogy gyűjti a dalokra vonatkozó adatokat, a munkálatok során felkutatja Cseh Tamás pályájának tanúit, szereplőit, és interjúkat készít Cseh Tamás életének cselekvő részeseivel. E munka során feltárul a 60-as évek képzőművésze, az indián táborozást szervező - éppen érettségizett diák - a tordasi gyermekkor életutat meghatározó mozzanatai is.

A kiállítás felvillantja Cseh Tamás titkos indiánéletét is - felállítjuk a tipijét, és barátai segítségével bemutatjuk a legfontosabb indián eszközöket. Kiállítjuk csaknem 100 metszetét, fellépéseinek színházi, stúdióbeli rekvizitumait, plakátokat, minden lemezének eredeti kiadását, kéziratokat, kottákat, kedves használati tárgyait.


A címlapról ajánljuk