eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nagy nap ez a mai - videó

Cseh Tamás születésének 70. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 22-én különleges esemény lesz az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az egynapos kiállításon a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A kiállítás felvillantja Cseh Tamás titkos indiánéletét is - felállítják a tipijét, és barátai segítségével bemutatják a legfontosabb indián eszközöket.

Több mint negyven évvel ezelőtt kezdte meg Cseh Tamás és Bereményi Géza annak az ezernél több dalnak írását - és nem sokkal később azok előadását, majd az előadások révén számtalan variáció megalkotását -, amelyet a Cseh Tamás-archívum építése, fejlesztése érdekében gyűjtünk, rendszerezünk, és a kutatás rendelkezésére bocsátunk az Országos Széchényi Könyvtár nyolcadik emeletén működő Mozgóképkincs Alapítvány keretében - olvasható az OSZK blogján.

Cseh Tamás születésének 70. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2013. január 22-én különleges eseményre hívják az érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtárba, amely nem csupán Cseh Tamás életművének, alkotásainak bemutatója, de egy napra egy "príma hely" is lesz - a rendezők szándékai szerint.

A Dalok és Cseh Tamás egész életművének tárgya a szabadság volt - a több évtized alatt minden szó, minden hangsúly, minden akkord önmagán túl valami mást is jelentett, és ha a sorok között rejtetten is, ha szimbolikusan is: egy szabadságszerető ember vallomása volt - olvasható az idézett blogon. A dalok világa nemzedékek számára jelentette azt: "ahol nincs szabadság, ott nincs szabadság".

Az archívum azon túl, hogy gyűjti a dalokra vonatkozó adatokat, a munkálatok során felkutatja Cseh Tamás pályájának tanúit, szereplőit, és interjúkat készít Cseh Tamás életének cselekvő részeseivel. E munka során feltárul a 60-as évek képzőművésze, az indián táborozást szervező - éppen érettségizett diák - a tordasi gyermekkor életutat meghatározó mozzanatai is.

A kiállítás felvillantja Cseh Tamás titkos indiánéletét is - felállítjuk a tipijét, és barátai segítségével bemutatjuk a legfontosabb indián eszközöket. Kiállítjuk csaknem 100 metszetét, fellépéseinek színházi, stúdióbeli rekvizitumait, plakátokat, minden lemezének eredeti kiadását, kéziratokat, kottákat, kedves használati tárgyait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×