INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A művészeti egyetemek túlélése a tét

Infostart / InfoRádió
A felsőoktatást érintő több mint 7 milliárdos elvonás súlyos gondokat okoz a művészeti egyetemeken is. Több, országos lefedéssel rendelkező intézmény a túléléséért küzd.

König Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora elmondta, az általuk működtetett képzőművészeti szakközépiskolával együtt forrásaik egyharmadát érintik a zárolások. A jelenlegi körülmények közt azt sem tudják meghatározni, hány hallgatót tudnak felvenni a következő tanévre.

Ha az elvonások megvalósulnak, akkor az egyetemi képzés tekintetében egy egyetemista hallgató számára a normatíva kevesebb lenne, mint egy középiskolásé - mondta az InfoRádiónak.

A Magyar Táncművészeti Egyetemtől 320 millió forintot vontak el az elmúlt négy évben, ebből 70 milliót a tavaly novemberi zároláskor. A Képzőművészeti Egyetemhez hasonlóan hiába volt stabil az intézmény gazdálkodása, a jelenlegi helyzetben már tavasszal gondot okozhat a balettcipők és más oktatási eszközök megvásárlása.

Szakály György rektor szerint helyzetüket tovább rontja, hogy oktatóik visszavonult táncosok, akiket szintén érint a szakmai nyugdíjba vonultak továbbfoglalkoztatását korlátozó új kormányrendelet. A tanításban ők nélkülözhetetlenek - mondja a rektor, aki hozzátette: ha valamelyikük a tanítást választja, és elveszíti ezért a nyugdíját, azt az egyetem nem tudja pótolni.

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Rektora a három évvel ezelőtti 807 millió forinthoz képest idén már csak alig több mint a feléből, 450 millió forintból gazdálkodhat. Hiába hoztak meg szinte minden takarékossági intézkedést, bezárhat a vizsgaelőadásoknak helyt adó Ódry színpad, és maga a képzés is veszélybe kerül.

Abban minden intézményvezető egyetért, hogy a művészeti felsőoktatásban nyújtott elitképzés egészen más természetű, mint a nagy egyetemek által nyújtott tömegoktatás. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora korábban az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az oktatási törvények ezt évtizedek óta nem veszik figyelembe. Márpedig a művészeti oktatás inkább műhelyjellegű, egyénibb, ezek az intézmények pedig kulturális intézmények.


A címlapról ajánljuk