eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kru¹ovice, Kisvakond és Karel Gott - kultikus emlékek Csehszlovákiából

Bár Csehszlovákia megalakulásakor Magyarország és új északi szomszédjának viszonya kifejezetten ellenséges volt, a szocialista blokkon belül élénk gazdasági és kulturális kapcsolat alakult ki a két ország között. A csehszlovák kultúra és gazdaság legnagyobb hatású termékeiről készített összeállítást az InfoRádió.

A szocializmus évtizedeiben a gazdag kulturális értékek, a Magas- és az Alacsony-Tátra sípályái és természeti kincsei, valamint az elcsatolt magyar emlékek mellett a bevásárlóturizmus is élénken hozzájárult a csehszlovák idegenforgalomhoz.

A vásárlás legfontosabb célpontjai a magyar Centrum áruházakhoz hasonló hálózatot alkotó Prior áruházak voltak. Nagy népszerűségnek örvendtek a cseh Bata cipők, amiket a szigorú vámszabályok miatt sokszor a saját lábukon csempésztek haza a kiutazók. Az élelmiszerek közül kedvelt terméknek számított a Deli tejcsokoládéba mártott szelet, a szőlőből készült Vinea és a különböző gyümölcs-, illetve gyógynövénykivonatot elegyítő Kofola üdítőital, mindezek máig nagy népszerűségnek örvendenek hazájukban.

Bár a legpatinásabb cseh és szlovák sörgyárak alapítása jóval megelőzte az államalakulat létrejöttét, a cseheknél a Pilsner, a Budweiser, Staropramen és a Kru¹ovice, szlovák területen pedig a Corgoò és a Zlatý Ba¾ant számított és számít mind a mai napig kedvelt italoknak, de Tuzemský rum is sokaknak szerzett mámoros perceket, már ha hozzá tudtak jutni, kimérve ugyanis külföldiek ritkán juthattak hozzá.

A szocializmus évtizedeiben a mindennapi utcaképhez hozzátartoztak a csehszlovák autóipar gyöngyszemei, köztük a Skoda 100-as, 110-es és 120-as sorozatok egészen a 1987-es Skoda Favoritig bezárólag. A Tatra nem csak teherautóival, de villamosaival is képviselte magát a nagyvárosok útjain. Budapesten, Miskolcon és Szegeden mind a mai napig forgalomban állnak a cseh gyár remekei.

A Csehszlovák tévé egyes és kettes adója a nyelvi korlátok ellenére is emlékezetes jégkorong-mérkőzéseket közvetítettek, Karel Gott táncdalénekes produkcióiról nem is beszélve, de a magyar adók is sűrűn közvetítettek csehszlovák műsorokat.



Míg a gyerekeket a Kisvakond, Rumcájsz, a jicsini útonálló, Bigacsiga és Batka manó, Moha és Páfrány vagy Bob és Bobek kalandjai szórakoztatták, az ifjúságot a Csesztim, a repülő fiú, a Mindenki tanköteles vagy a Látogatók című sci-fi sorozat hozta lázba.

Az idősebb korosztály számára kedd esténként többek közt a Kórház a város szélén, a Nők a pult mögött, a Mentők című sorozatok nyújtottak kikapcsolódást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×