eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jubilál a Mesterségek Ünnepe

Jubilál a Mesterségek Ünnepe - az idén huszonöt éves budavári fesztivál pályázatot hirdet a születésnap tiszteletére: a felhívás a népművészet és a népviselet modern formában való alkalmazására vár újító megoldásokat.

Ebben az évben augusztus 18. és 21. között rendezik meg a Budavári Palotában a Mesterségek Ünnepét. A főváros életét huszonöt éve színesítő a rendezvény tiszteletére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot írt ki.

A 2011-es fesztivál központi témája a "viselet" és a kiegészítők lesznek, így a Tetőtől talpig címet viselő kiírásra olyan kreatív ötleteket várnak, amelyek megőrzik, népszerűsítik, valamint a mai divatvilágba helyezik a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúráját valamint népi kézműves értékeit - tudatták a szervezők.

Az idei program díszvendégei Észtország, Litvánia és Lettország mesteremberei lesznek, akik beavatják a helyszínre látogatókat mesterségük titkaiba.

Évente közel 800 mester és több mint százezer látogató tölti a hagyományok jegyében a fesztivált. Négy napon keresztül kézműves mesterek saját, működő műhelyeikben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, bevonva a közönséget az alkotás folyamatába.

A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat, a színpadokon pedig hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok lépnek fel. Viseletbemutatót rendeznek idén Korok és korosztályok, hétköznapi és ünnepi alkalmak divatja címmel, itt kerülnek majd bemutatásra a pályázatra beérkező, a zsűri által legszebbnek ítélt alkotások is.

Huszadik születésnapját ünnepli idén a Borfesztivál, így számos program kapcsolódik a borkultúra népszerűsítéséhez: lesz lopózás, "palackozd magad" programok, valamint a legfiatalabbakat gyerekborászképzés is várja majd.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×