eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Básti Lajosnak állítottak emléktáblát keszthelyi lakóházán

A Nemzeti Színház egykori művészének lánya, Básti Juli leplezte le szombaton az édesapja keszthelyi lakóházán elhelyezett emléktáblát.

A mai sétálóutcában, a Kossuth utca 5. szám előtt érdeklődők sokasága vett részt az ünnepségen, amelyet Básti Lajos hangjával, az általa szavalt Szózattal nyitottak meg. Nemcsak a színészi pályát "öröklő" lánya, de felesége, Zolnay Zsuzsanna is jelen volt az emléktábla avatóján, amelyért Básti Juli a család nevében fejezte ki köszönetét.

Mint a megemlékezésen felidézték: Básti Lajos 1911. november 17-én, Berger Rezső rövidáru-kereskedő fiaként látta meg a napvilágot a Balaton-parti városban. A keszthelyi premontrei gimnáziumban tanult, eredetileg írónak vagy orvosnak készült, de egy színinövendékkel való véletlen találkozása a színház világába vezette.

Sikerrel vette a színiakadémiai felvételit, ahol 1935-ben Fónay Mártával, Gobbi Hildával, Perczel Zitával és Szörényi Évával együtt végzett. A Magyar Színházművészeti Lexikon adatai szerint először a budapesti Belvárosi Színházhoz, két évre rá pedig a Vígszínházhoz szerződött. A zsidótörvények miatt 1939-től már alig kapott szerepet, 1941-től a második világháború végéig nem is állhatott színpadra.

A háború után a Művész Színházba került, majd rövidesen a Nemzeti Színház tagja lett. Néhány éves kitérőt kivéve haláláig a Nemzeti társulatához tartozott.

A színháztörténeti feljegyzések szerint leginkább Az ember tragédiájában általa alakított Ádámként vagy a Pygmalion és a My Fair Lady Higgins professzorának szerepében volt a legemlékezetesebb. Madách drámájának értelmezéséről könyvet is írt, Mire gondolsz Ádám? címmel.

A Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész számtalan filmszerepben is látható volt. A Föltámadott a tengerben Kossuthot alakította, továbbá több Jókai-regény adaptációjában is szerepelt.

A 99 éve Keszthelyen született Básti Lajos 1977. június 1-jén hunyt el Budapesten.

A család ma is kötődik Keszthelyhez, 15 év óta minden nyáron itt lép fel Básti Juli a férje, Puskás Tamás által indított Keszthelyi Színházi Játékok előadásain.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×