eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kárpótlást várnak a dokumentumfilmesek

Kilátástalan helyzetet teremt a dokumentum-, ismeretterjesztő- és animációs filmesek számára a Magyar Mozgókép Közalapítványnál a közelmúltban történt másfél milliárd forintos zárolás, amely a forrásaik 30 százalékát érinti - mondta az InfoRádiónak a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének elnöke. Kisfaludy András a döntés felülvizsgálatát kéri, valamint javaslatot tesz egy hagyományos támogatáson belül kialakított dokumentumfilmes alap létrehozására.

Kárpótlást kellene kapnia az utóbbi esztendők pályázatainál háttérbe szorított dokumentumfilmes szakmának. Kisfaludy András, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) elnöke emlékeztetett, a szakmai szervezet tagjai közül keveseknek van munkahelyük, többségük alacsony nyugdíjból kénytelen megélni, ezért számos alkotónak csak az ad létbiztonságot, ha forgathat.

A hazai filmszakma legfontosabb finanszírozójánál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMKA) a közelmúltban feltárt 7,9 milliárd forintos kötelezettségállomány, majd a kulturális kormányzat által bejelentett, az MMKA második félévi költségvetését érintő 1,5 milliárdos zárolás ezért nagyon kedvezőtlenül érinti a nem fikciós műfajok (dokumentum-, ismeretterjesztő és animációs filmesek) képviselőit.

Kisfaludy András hangsúlyozta: az MMKA évek óta a játékfilmkészítést támogatja kiemelten a nem fikciós műfajokkal szemben, ezért igazságtalan, hogy az adósság visszafizetését, "a terheket most közösen kellene vállalni". "Külön kell választani az MMKA adósságát és a három műfaj támogatását" - fogalmazott.

A Fórum Film Alapítványt képviselő Vészi János a sajtótájékoztatón úgy vélte, "fehér foltok" képződtek a magyar történelemben azáltal, hogy több fontos társadalmi jelenségről nem készült dokumentumfilm. A rendező ezért a Változó Valóság Alkotócsoport megalakítására tett javaslatot: a nyitott műhely az árvíztől a kilakoltatásokig azonnal tudna reagálni a megörökítésre méltó eseményekre, egy legalább 150 millió forintos ad hoc keretből.

Vészi János káros gyakorlatként értékelte, hogy az MMKA nem nyújt műhelytámogatást a fontos dokumentumfilmes alkotócsoportoknak, és felvetette a lehetőségét annak, hogy a dokumentumfilmesek a jövőben egy, az MMKA-tól függetlenül létrejövő szervezet keretében tevékenykedhetnének.

Kormos Ildikó, a Magyar Tudományos Filmegyesület elnöke megjegyezte, az MMKA új elnökétől, Kőrösi Zoltántól a finanszírozási aránytalanságok orvoslását várták, de az 1,5 milliárdos zárolás ezt lehetetlenné teszi. "Nem értjük, az eddigi kulturális kormányzatok miért építették le a nem fikciós műfajokat, és reméljük, a mostani kormány máshogy fog gondolkodni" - adott hangot várakozásainak.

A sajtótájékoztató résztvevői egyetértettek Gulyás György felvetésével, miszerint a nem fikciós műfajoknak az utóbbi években elvont pénzekért cserébe kárpótlásban kellene részesülniük. A rendező úgy vélte, a szakmának szüksége lenne egy, a játékfilmesektől független dokumentumfilm-szemlére. Mint Gulyás György megjegyezte, szerencsésebbnek tartotta volna, ha a hétfői sajtótájékoztatóra a nem a MADE-hoz tartozó dokumentumfilmesek is meghívást kapnak, és ott ők is kifejthetik véleményüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×