eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Három év múlva kezdhetik átépíteni a Nemzeti Múzeumot

Nyilvános építész fórumon vitatták meg a szakemberek, a környékbeliek és a civil szervezetek képviselői a Nemzeti Múzeum átépítésének nyertes tervpályázatát. Az építész szerint legkorábban 2014-ben kezdődhetnek el a munkálatok.

Fontos folyamat indult el a nyilvánosság bevonásával - közölte Mányi István. Az építész elmondta, hogy a nevét viselő építész stúdió nyertes pályaművében találhatók olyan elemek, amelyeket kötelezővé tettek a kiírók, de a pályázók szabadon hozzátehették saját javaslataikat is.

Csupán fél oldalas mostani terv, ezután ülnek majd le a múzeummal, hogy meghatározzák a végleges tervezési programot - tette hozzá.

Mányi István szerint az intézmény legégetőbb, megoldandó gondjai, hogy nincsenek régészeti és üzemeltetési raktárak, nem kidolgozottak az épületgépészeti megoldások, fejleszteni kell az informatikai rendszert, és új előadóteremre is szükség van.

Az udvar lefedésével és bérbeadásával újabb bevételi forráshoz juthat a Nemzeti Múzeum - jegyezte meg. Nehéz lesz a fedett utca és az alatta lévő parkoló kialakítási terveinek kidolgozása is - folytatta az építész. Szerinte a szállítási feladatok egy részét szintén a föld alatt kell megoldani, különben nem lehet a parkot megfelelően helyreállítani.

A felújított múzeum közönségszolgálati funkciójával, tiszta, rendezett parkjával, a játszóterével, a fák alatti étteremmel, és sokszínű, időszakos kiállításaival kíván nyitni a látogatók felé - közölte az építész.

Habár az építkezés legkorábban 2014 második felében indulhat el, éppen időben írták ki a pályázatot - mondta Mányi István. Hozzátette: a részletes költségszámítás a tervezési program véglegesítése után kezdődhet el, majd év végéig el kell készülnie az építési engedélyhez szükséges alapterveknek is.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×