eur:
389.85
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Budapesten zenél Clint Eastwood fia

Saját szerzeményeiből és édesapja, Clint Eastwood filmjeihez írt zenéiből is válogat koncertjén Kyle Eastwood basszusgitáros együttesével csütörtök este a Millenáris Teátrumban. A 42 éves dzsesszművész, aki szerdán Budapesten ünnepelte születésnapját, elsőként arról beszélt, milyen zenék hatottak muzsikájára.

Milyen anyaggal turnézik most, mit hallhat Öntől a budapesti közönség?

Valószínűleg több számot is játszunk majd az új lemezünkről, néhányat a korábbi albumokról, a filmzenékből is előadunk valamit és talán a készülő új anyagunkból is.

A dzsessz szerteágazó műfaján belül hogyan határozná meg a saját stílusát?


Nagyon sok stílust szeretek, majdnem mindent meghallgatok, és ezek hatással voltak rám. Különösen szeretem a 40-es, 50-es, 60-as évek dzsesszmuzsikáját, és a klasszikus r'n'b és funk zenét is. Valószínűleg a filmzenék is hatottak rám, és ez az elegy határozza meg a muzsikámat.

Hogyan indult el a zenei pályán, és mi alapján választotta épp a basszusgitárt?


A szüleim nagyon szeretik a zenét, különösen a dzsesszt. Mindketten tudnak zongorázni is, így gyerekkoromban sok zenét hallottam. Azt hiszem, az első koncert, amin jártam, is dzsesszkoncert volt a Montreux-i Fesztiválon. Így kóstoltam bele a zenébe, ami aztán felkeltette az érdeklődésemet. Először én is zongoráztam, aztán gitároztam és ezután jött a basszusgitár. A dob meg a bőgő, vagyis a ritmusszekció mindig is jobban érdekelt, úgyhogy a zongoratudásom alapján kezdtem magam továbbképezni.

Az édesapja minden rendezéséhez ön készített filmzenét. Mennyiben más filmekhez komponálni?

Sokban eltér. A filmzene inkább alárendelt szerepet játszik, olyan zenét kell írni, ami összhangban van a vásznon látottakkal. Van hogy tíz perces, máskor csak tíz másodperces zenét kell írni. Ez sokban eltér attól, ahogy a saját dalaimat szerzem. Oda kell figyelni a vágásokra, kikerülni a párbeszédeket. Szóval ebből a szempontból kihívás, de élveztem, egy másfajta megmérettetés.



Nem zavarja, hogy az interjúk többségében szóba kerül az apja, Clint Eastwood?

Nem kifejezetten. Nyilvánvaló, hogyha valakinek ilyen híres rokona van, az felkelti az emberek érdeklődését.

Filmszerepeiben édesapja nagyon kemény, szigorú figurákat alakít. Milyen ember és milyen apa ő a való életben?


Persze nem teljesen olyan, mint amilyen arcát a filmekben mutatja, bár a személyiségének néhány vetülete azért érzékelhető a vásznon is. A való életben általában sokkal higgadtabb, vidámabb ember. Nagyon jól kijövünk egymással, sok mindenben egyezik az ízlésünk, különösen a filmek és a zene terén.

Korábban kisebb szerepekben már színészként is feltűnt a vásznon. Tervezi, hogy a filmzeneíráson kívül másképp is részt vegyen a filmezésben?

Mostanában nem tervezek semmi ilyesmit. Lehet, hogy majd egyszer, talán, de igazából engem az is boldoggá tesz, hogy a zenémen keresztül kapcsolatban lehetek a filmmel.

Említette, hogy a koncerten eddig még meg nem jelent dalaiból is bemutat párat. Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Az elmúlt hónapban visszatértem a zeneszerzéshez, leírtam pár ötletemet. Ha találok rá szabad időt és megírom a maradék zenéket, valószínűleg augusztusban, a koncertek között vesszük majd fel a lemezt. De azt hiszem nem fog megjelenni, csak a jövő évben, úgy február elején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×