eur:
390.27
usd:
365.29
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elhunyt Ronnie James Dio

Az Egyesült Államokban 67 éves korában elhunyt Ronnie James Dio, világhírű amerikai heavy metal énekes és szövegíró.

A rocksztárt 67 évesen Los Angelesben érte a halál, amelyet gyomorrák okozott; erről felesége (egyben menedzsere) számolt be honlapjukon. Tavaly nyáron derült ki, hogy Dio gyomorrákban szenved, nem sokkal azután, hogy Amerikában befejeződött a Heaven and Hell néven futó turné a Black Sabbath-tal. Bár hét kemoterápiás kezelésen is átesett, a hírek szerint a végsőkig bízott abban, hogy ismét színpadra állhat.

Dio remek hangjával, poétikus dalszövegeivel új fejezetet írt a heavy metal történetében. 1975-ben a Rainbow énekeseként tűnt fel, miután Ritchie Blackmore kilépett a Deep Purple-ből és megalakította a csapatot. Dio öt évvel később Ozzy Osbourne helyére lépett és a Black Sabbath énekese lett: a vele elkészített Heaven and Hell című albumot a kritika azóta a legjobb anyagok között tartja nyilván.

A Black Sabbath Dióval vagy nélküle című vita kétségkívül megosztotta a zenekar rajongótáborát; az énekes három időszakban (1980-82, 1992, 2007-2009, utóbbi Heaven and Hell néven futott, megkülönböztetetendő az Ozzy-féle Sabbath-tól) is a bandához tartozott. Amikor pedig nem, akkor sikeres szólókarriert épített. Legemlékezetesebb dalai a jó és a rossz közötti harc kérdését járják körül, köztük az ikonikus Heaven and Hell, de sokszor játszott a középkori korszak témájával is, ilyen volt a Neon Lights, a Killing The Dragon vagy a Stargazer.

1986-ban Hear N'Aid címmel egy jótékonysági heavy metal válogatottat is életre hívott, ennek bevételéből az afrikai éhínségben szenvedőknek nyújtott segítséget.

Három évvel ezelőtt a Heaven and Hell produkcióval Budapesten is járt és egy emlékezetes koncert főszereplője volt a Petőfi Csarnokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×