eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Lovasi: Magyarországtól akarunk elbúcsúzni

Nincsen olyan antagonisztikus ellentét közöttünk, ami miatt ne tudnánk valaha újra együtt színpadra állni, de az biztos, hogy ez nem mostanában lesz - mondta az InfoRádiónak Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese. A Kossuth-díjas zenész hozzátette: kizárólag akkor zenélnek majd ismét együtt, ha ismét lesz közlésre érdemes mondandójuk, nem akarnak nosztalgia-zenekar lenni.

Mikor döntötték el, hogy egyelőre nincs tovább?

Először megpróbáltuk megbeszélni, mi lehet a baj, gondolkodtunk azon is, hogy elmegyünk pszichiáterhez vagy paphoz, de végül egyikhez sem jutottunk el. Több határidőt adtunk magunknak, hiszen a határidő a legjobb múzsa. Az utolsót szeptemberben találtuk ki: február végéig vagy összerakunk egy jó kis lemezt, vagy azt mondjuk, agyő. Nagyjából ez történt.

Az utolsó lemezünkkel mindannyian elégedetlenek voltunk, először éreztük azt, hogy a közös energiák nem erősebb eredővel jönnek, hanem tompábban. Kijöttünk két-három dallal, de azt gondoltuk, ha nem tudunk olyasmit letenni az asztalra, ami a mi mércénket is megüti, és valamilyen módon aktuális tud lenni - bele tud szólni abba a folyamatba, amit Magyarországon most popzenének nevezünk -, akkor máshol próbálunk szerencsét.

Három órás koncerttel készülnek elbúcsúzni a rajongóktól a Sziget mínusz egyedik napját. Mit terveznek?

Lévai Balázs barátunkat kértük fel arra, hogy koordinálja a fellépést. Nem akartam belefulladni a tennivalókba, így viszont lesz valaki, aki átlátja és kezében tartja az egészet. Balázs elég ambiciózus, képes lesz úgy összerakni a programot, hogy az élvezhető két és fél, három óra legyen, ne üljön le a hangulat, vagy csak akkor, amikor mi akarjuk. A Nagyszínpadon, húsz-harminc ezer ember előtt játszani nehéz mesterség, és mivel nekünk nincs benne gyakorlatunk, számunkra is kihívás, de szeretnénk, ha az utolsó koncertünk az egyik legjobb is lenne.

A dalok felét már összeszedtük, megvan, mivel kezdünk és hogy fejezzük be, ehhez gyűjtünk apró ötleteket, gegeket látványban, díszletben, fényekben. Lesznek klipek is, de inkább a saját, megszokott attitűdünkhöz képest szeretnénk olyasmit csinálni, ami kevésbé puritán. Semmiképp sem akarunk olyan nosztalgiakoncertet, ahol folyamatosan integetünk a közönségnek, jelezve, hogy mennyire szeretjük őket. Azt szeretnénk, ha ez abból derülne ki, hogy látják, mennyit dolgoztunk a fellépésen.

Miért a Szigeten búcsúznak el a közönségüktől? Pécsről indultak, miért nem ott tartják a - következő években biztosan - utolsó koncertet?

Magyarországtól akarunk elbúcsúzni, nem csak a városunktól. Pécs közelében, Orfűn lesz két rendezvény, ahol, aki akar, elköszönhet tőlünk. Azért döntöttünk a Sziget mellett, mert infrastrukturálisan az van a leginkább készen arra, hogy egy ilyen méretű produkciót befogadjon. Pécs mellett nagyon sok érv szólt, de óriási költségeket jelentene, hogy a koncertet megpróbáljuk odarittyenteni.

A búcsúkoncert anyagát is kiadják?

Dolgozunk majd egy DVD-n, amely mellé az utolsó albumunk megjelenése óta készült dalokat is hozzácsapjuk. Lesz még sok közös munkánk, legfeljebb nem a nyilvánosság előtt.

Elképzelhető, hogy a Kispál és a Borz ebben a felállásban újra együtt zenél majd?

Nincsen olyan antagonisztikus ellentét közöttünk, ami miatt ne tudnánk jóízűen valaha együtt színpadra állni, de az biztos, hogy ez nem mostanában lesz. Ha valamiért a Kispál zenekar újra fellép majd, az azért lesz, mert van valami olyan új mondandónk, amit érdemes megosztanunk. Nosztalgia-zenekarként nem fogunk működni: nem lesz több búcsúkoncert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×