eur:
393.84
usd:
369.05
bux:
65814.5
2024. április 23. kedd Béla

Múzeumok Õszi Fesztiválja hat héten át

Negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Õszi Fesztiválját, amely hétfőtől hat héten át tart majd; az ország valamennyi régiójában mintegy 160 múzeum szervez az érdeklődőknek programokat hét témakörbe csoportosítva.

A hétfői múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén - mondta Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.

Mint kiemelte, a fesztivál lényege, hogy azt a kulturális örökséget, amely a magyar kultúra és kulturális intézmények területén felhalmozódott, valamint az abból levonható következtetéseket átadják a jövendő nemzedéknek, a látogatóknak. Ez a közgyűjtemények, múzeumok fő feladata - tette hozzá Schneider Márta.

Idén először kapcsolódik Magyarország a Big Draw, azaz a Nagy Rajzolás rendezvénysorozathoz, amelyet októberben tizedik alkalommal rendeznek meg, világszerte több mint ezer helyszínen. A könyvtárakban, galériákban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban október 10-én arra invitálnak mindenkit, hogy a megszokott ceruza, festék, szén használata mellett próbálják ki a homokot, a textilt vagy akár a vízpárát.

A fesztivál központi nyitó eseménye a hetedik Múzeumpedagógiai Évnyitó lesz hétfőn a Magyar Nemzeti Galériában. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a múzeumokra mint az oktatás fontos helyszíneire, másrészt bemutassa, a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a múzeumok a pedagógusokat és a diákcsoportokat. Hétfőn adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is, az újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésére.

A Hadtörténeti Múzeumban a fesztivál ideje alatt a látogatók egyebek mellett harcjármű- és repülőeszköz-maketteket készíthetnek, emellett papírrestaurálás, fegyvertörténeti és középkori harci bemutató is lesz. Németh Csaba múzeumpedagógus elmondta: a múzeumpedagógia a kíváncsivá tevés tudománya, az élmény és a cselekvés együttes hatása felülmúlhatatlan.

A Múzeumok Õszi Fesztiválja programjain 2007-ben 75, 2008-ban 110 múzeum vett részt, idén már 160 múzeum jelezte részvételi szándékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×