INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elbúcsúztatták Michael Jacksont

InfoRádió / MTI
Rajongók ezrei és világsztárok vettek végső búcsút Michael Jacksontól kedden a Los Angelesben rendezett nyilvános gyászszertartáson; Amerikában és világszerte milliók követhették az eseményt az élő tévéközvetítéseken és az internetes portálokon.

A család és a közvetlen barátok félórás, zárt körű ceremónián búcsúztatta helyi idő szerint reggel Michael Jacksontól a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben, majd két órával később elkezdődött a nyilvános gyászszertartás a Staples Centerben.

A sporteseményeknek és koncerteknek otthont adó arénában - ahol a popsztár heteken át készült nagy visszatérésére, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatára - csaknem 20 ezer ember gyűlt össze. A szertartást az Egyesült Államok mintegy 50 mozijában élőben közvetítették Los Angelestől a kansasi Topekán át a fővárosig, Washington D.C.-ig.

A szertartás elején Smokey Robinson énekes mondott rövid beszédet és olvasott fel gondolatokat a popsztár barátaitól, többek között Diana Rosstól és Nelson Mandelától. A volt dél-afrikai elnök közeli barátjának, óriásnak, a zeneipar legendájának nevezte az egykori popsztárt.

A zenés megemlékezésen olyan világsztárok léptek fel és emlékeztek az énekesre, mint Mariah Carey, Jennifer Hudson, Lionel Richie és Stevie Wonder.

Magic Johnson kosárlabdázó a világ legnagyobb előadójának nevezte, egy másik kosaras sztár, Kobe Bryant Jackson humanitárius tevékenységére hívta fel a figyelmet. Mariah Carey és Trey Lorenz Jackson gyerekkori zenekara, a Jackson 5 egyik balladáját (I'll Be There) adta elő. Brooke Shields könnyeivel küszködve idézte fel Jacksonhoz fűződő barátságát. Az emlékbeszédek és fellépések között Jackson-számokat játszottak be.

A megemlékezésre a Staples Centerbe a temetőből átszállították Jackson vörös rózsákkal borított aranyozott koporsóját, amelyet a színpad közepén ravataloztak fel.

Az 50 éves korában június 25-én hirtelen meghalt énekes búcsúztatásán nem vett részt volt felesége, két idősebb gyerekének anyja, Debbie Rowe. Ügyvéde közölte: az ellene irányuló médiatámadások egyértelművé tették, hogy jelenléte csak zavaró tényező lenne a rendezvényen.

Az utóbbi napokban rajongók ezrei látogattak el Michael Jackson csillagához a hírességek sétányán Hollywoodban, Neverland birtoka bejáratánál pedig virágokból, üdvözlő lapokból és játékokból rögtönzött kegyhelyet emeltek neki.

Kapcsolódó hang

Szvetnik Endre tudósítása
 


A címlapról ajánljuk