Be kell vallani, hogy Magyarországon nincsenek olyan képzettségű magyar szakácsok, mint az Étteremkalauz első két helyén szereplő éttermének külföldi séfjei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár B. Tamás, aki ezt azzal magyarázta, hogy itthon nincsenek olyan éttermek, amelyek kinevelnék a legmagasabb szintő főszakácsokat.
Bittera Dóra szerint változatlanul két kritikus pontja van a magyar konyhának: az alapanyagok és a szakácsképzés, de hozzátette, az elmúlt néhány évben minőségi változást hozott, hogy egyre többen beszélnek a problémákról, és kialakult a séfeknek egy olyan csoportja, amely külföldre jár, és haza is hozza a tapasztalatokat.
Hosszú időn keresztül a "börtönbe zárt" magyar konyha szemlélete uralkodott - fogalmazott Molnár B. Tamás, hozzátéve: a hazai gasztronómiai örökség sokak szerint csak egy receptlista, amellyel nincs más teendő, mint követni azt. Ez ma már nem megy - hangsúlyozta a gasztronómiai szakíró.
Hanganyag: Kocsonya Zoltán