eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sorra bezárnak Budapest artmozijai

Június 30-án végleg bezár a Bem mozi - tájékoztatta az InfoRádiót a filmszínházat jelenleg üzemeltető Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója. Kántor László elmondta: a mozi bezárása egy folyamat része, hiszen tavaly lebontották a Kultiplexet, most pedig a Bemen kívül árulják az Európát és a Hunniát is.

A tulajdonos nem először akar megválni a Bem mozitól, tavaly ismét felajánlotta megvételre az üzemeltető Új Budapest Filmstúdiónak, az azonban nem tudta kifizetni a kért 116,7 millió forintot és annak áfáját - mondta az InfoRádiónak a cég ügyvezető igazgatója. Kántor László hozzátette: miután bejelentette, hogy nem képes megszerezni az összeget, a tulajdonos közölte, hogy pályázatot ír ki és eladja az ingatlant.

A Bemből az elmúlt egy évtizedben sikerült igazi művészmozit varázsolni, visszatértek a régi nézők és újakat is gyakran látogatták. A moziban, amely az Europa Cinemas hálózat tagja, több filmklub működött, rendszeresen voltak könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, több zenekar is fellépett náluk - magyarázta az Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója.

Az 1908-ban, Helios mozgó néven nyílt mozi megmentéséért aláírásgyűjtés kezdődött, az online petíciót már háromszáznál is többen szignálták. Kántor László reméli, hogy sikerül bebizonyítani: van igény a Bemre, amelyen kívül csupán egyetlen művészmozi, a Tabán működik Budán.

Más mozikra is ez vár?

A Bem működésének utolsó hetében olyan alkotók filmjeit vetítik majd, mint Szabó István, Sándor Pál, Koltai Róbert vagy Szomjas György. A rendezők el is látogatnak majd a moziba.

Nemcsak a Bem mozit árulják, hanem az Európát és a Hunniát is - mondta Kántor László. "Tavalyelőtt eladták a Mammutot, tavaly a Kultiplexet dózerolták le, most három mozit adnak el. Ez egy folyamat" - tette hozzá.

Az Új Budapest Filmstúdió ügyvezető igazgatója megjegyezte: gondolkodnak azon, hová költözhetnének, ám a Bem 101 éves történelme olyan atmoszférát sugároz, amit máshol nagyon nehéz lenne rekonstruálni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×