eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyar filmhét Londonban

Csütörtök este a Made in Hungaria díszbemutatójával kezdődik meg hivatalosan a Buckingham palotához közeli Kortársművészetek Intézete mozijában a második Londoni Magyar Filmhét, amelyet a Magyar Kulturális Központban két dokumentumfilm vetítése vezetett fel.

A Check the Gate Hungarian Film Showcase-nek elnevezett fesztivál két dokumentumfilm: Az ügynök élete és a Meddő londoni bemutatójával kezdődött. A vetítés után mindkét film rendezőjével elbeszélgethetett a közönség.

Mivel az idei Showcase-t a rendszerváltás huszadik évfordulóján rendezik, a fő témája ez a meghatározó történelmi esemény.

A filmhét kurátora, John Cunningham a Sheffieldi Egyetem színház- és filmművészeti tanszékén tanít, és a magyar filmművészetet évek óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri - még magyarul is megtanult.

A válogatás során hasznosnak tartotta, hogy a rendszerváltást megelőző évek terméséből éppen úgy láthasson fontos filmeket a londoni közönség, mint az újabban készültekből. A program tehát egészen Makk Károly Szerelem című, immár klasszikusnak tekinthető, 1971-es alkotásáig nyúl vissza, majd Tarr Béla korai filmjével, a Családi tűzfészekkel felvillantja a kor társadalmi világának kemény realizmusát. Ez után mutatja be Török Ferenc története, a Moszkva tér, hogy milyen változásról álmodoztak a fiatalok 1989 után.

John Cunningham megállapítja: "Az 1989 óta eltelt esztendők reményeket ébresztettek, de csalódást is hoztak. A kezdeti eufóriát immár kijózanodott helyzetértékelés váltotta fel. A múltat és a jelent tárják elénk Magyarország legkiemelkedőbb filmművész tehetségei."

A Made in Hungaria csütörtök esti díszbemutatója alkalmából mondja el üdvözlő szavait a fesztivál szponzora, David Korda producer, a vetítés után pedig a rendező, Fonyó Gergely, valamint az egyik főszereplő, Scherer Péter válaszol a közönség kérdéseire. Pénteken Bacsó Péter Tanúja és a Jancsó Miklós - Hernádi Gyula alkotópár filmje, a Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten szerepel a műsoron.

A fesztivál hét napja alatt megtekinthető lesz a Roncsfilm, a Moszkva tér, a Sose halunk meg, a Bolse Vita és végül az Édes Emma, drága Böbe.

Pódiumbeszélgetésekre Londonba érkeznek a rendezők: Szomjas György, Gothár Péter, Török Ferenc, Koltai Róbert, Fekete Ibolya és Szabó István. Színfoltja a sorozatnak a Korda-fivérek klasszikus alkotása, a Bagdadi tolvaj, melynek a vetítése után a társrendező Korda Zoltán fia, David Korda beszélget Korda Sándor életrajzírójával, Charles Drazinnel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×