eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerelmesek tűzugrása Szent Iván éjjelén

A szerelmesek tűzugrása is a Szent Iván éji program része lesz a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol kedden az év legrövidebb éjszakájára várja az intézmény a látogatókat.

A hagyomány szerint a szerelmesek az éjszaka járó rossz szellemek távol tartására rakott tűz hamvadó parazsa fölött kézen fogva ugranak át, mintegy végérvényesen megpecsételve ezzel összetartozásukat - mondta a skanzen vezetője, Páll István igazgató az MTI-nek.
Hozzátette, hogy a hiedelem alapján a sikeres tűzugrás a bő gyermekáldást is biztosítja a pár számára.

A sóstógyógyfürdői múzeumfaluban több mint másfél évtizedre nyúlik vissza a szentiváni tűzgyújtás szokásának felelevenítése. Az év legrövidebb éjszakájára díszkivilágítást kap a skanzen, a régi épületeket körülvevő sejtelmes fények a misztikum világát idézik fel az ódon házak, a gazdasági létesítmények és falusi közintézmények között.

A manók szerepét az elhelyezett kerti törpék veszik át - az éjszakai törpsimogatás a szerencsében bízóknak ad reményt.

A legrövidebb éjszakát a népi hiedelem a termékenység éjjeleként is emlegeti, s ennek megfelelően könnyed öltözetű tűz- és hastáncos hölgyek szórakoztatják majd a résztvevőket, akik régi ételeket, igazi hungarikumokat is megkóstolhatnak Szent Iván éjén.

A szórakozásról a Csík zenekar és Lovasi András gondoskodik, majd a híres Nyírség Néptáncegyüttes magyar és kelet-európai népszokásokból összeállított műsorát mutatja be a tűzugrás előtt a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×