eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezer kilométer, negyven nap: zarándoklat indult Csíksomlyóra

Csaknem ezer kilométert tesznek meg azok a gyalogos zarándokok, akik április 21-én indultak útnak Budapestről Csíksomlyóra. Az utat negyven nap alatt teszik majd meg, hogy május 30-án részt vegyenek a minden évben több százezer embert vonzó pünkösdi búcsún.

A teljes utat hárman teszik meg, de rövidebb szakaszokra eddig már több mint húszan jelentkeztek. (A tavalyi hasonló zarándoklaton 23-an járták az utat, gyaloglásuk napjainak számát összeadva összesen 255 zarándoknapot kapunk, azaz átlagosan 11 napot gyalogoltak a résztvevők).

A zarándokok a legnagyobb közép-európai zarándok-útvonal, a kiépítés alatt álló Mária út mentén gyalogolnak majd, így a Szent Anna rétről indultak, ahol szentmisével búcsúztatták őket. A Városmajorig már készen állnak a Mária út jelzései, így eddig ezek mentén tudnak majd zarándokolni.

A Mária út (Via Mariae) egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes, 1400 kilométer hosszú távolságot gyalogosan hatvan nap alatt lehet megtenni, ezen belül a Mariazell-Budapest szakasz ötszáz kilométere húsz napot vesz igénybe, a Budapest-Csíksomlyó szakasz pedig a maga kilencszáz kilométerével negyven napot.

A Mária út hasonló zarándok-útvonal lesz a tervek szerint, mint a Spanyolországban végződő El Camino, ami Santiago de Compostellába, Jakab apostol sírjához vezet.

Akár kerékpárral is

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók lesznek, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros változatban is. Az utat útjelzések és táblák jelölik majd, ajánlott szálláshelyek és térképes zarándokkalauz lesz az útra kelők segítségére. Az útvonal elsősorban a természetben vezet, igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat. Jelenleg a Gödöllő-Máriabesnyő útvonalon festik föl a zarándokoknak a jelzéseket.

Közép és Kelet-Európa gazdag Mária-kegyhelyekben, ezért a zarándokút kijelölésénél az volt a cél, hogy ezeket összekössék, így Csíksomlyó és Mariazell mellett az út érinti Máriaremete (Budapest), Mátraverebély-Szentkút és Máriapócs zarándokhelyeit, valamint több más kegyhelyet, kulturális emléket.

Érdekesség, hogy már fölvetődött egy észak-dél irányú zarándok-útvonal kiépítése is, ami a boszniai Medjugorjéból vezetne hazánkon át a lengyelországi Czêstochowába, a magyar alapítású pálos rend központjába, ahol a Fekete Madonna kegyképét őrzik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×