eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyerekek nem, de fiatalok megnézhetik a János vitézt a Nemzetiben

Ismert színészek és fiatal művészek előadásában is színpadra állította Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt Alföldi Róbert rendező. A január 16-i bemutatón Stohl András, egy nappal később Mátyássy Bence ölti magára Kukorica Jancsi jelmezét.

Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből 1904-ben írt daljátékot Kacsóh Pongrác. Az eredetileg matematika-fizika szakos gimnáziumi tanár érdeklődése fokozatosan a zeneművészet felé fordult, a János vitéz, mely első színpadi munkája volt, azonban egyből hatalmas ismertséget és népszerűséget hozott számára.

A Nemzeti Színházban Alföldi Róbert két szereposztásban, két dramaturggal viszi színpadra a János vitézt. A rendező elmondása szerint nincsenek jelentős eltérések a két előadásban, azonban a szereplők közti viszonyt jelentősen meghatározza, hogy az első szereposztás főszereplői negyvenes éveiben járó színészek, míg a második szereposztásban huszonéves fiatalok játszanak.

Az első szereposztásban a János vitézt alakító Stohl András mellett Iluskát Söptei Andrea, a gonosz mostohát Udvaros Dorottya alakítja, míg a további szerepekben Marton Róbert, Bodrogi Gyula és Szarvas József is látható. A második szereposztásban Mátyássy Bence mellett a Valami Amerika 2-ből ismert Tompos Kátya, valamint Csoma Judit, Szabó Kimmel Tamás, Spindler Béla és Hevér Gábor szerepelnek.Mint azt Alföldi Róbert az InfoRádiónak elmondta: "a vágyaimat rendeztem a fiataloknál, hogy milyen jó lenne még fiatalabbnak lenni, a valóságot meg a negyveneseknél."

A rendező nem tartja gyermekdarabnak a János vitézt, mint ahogy Petőfi Sándor művére sem elsősorban meseként tekint. "Ez egy szerelmi történet, egy szerelmi háromszög, egy nagy dráma az ügyben, hogy mi történik velünk, hogyha otthagyjuk azt a helyet, ahonnan származunk, ahova születtünk. Megtaláljuk-e a helyünket, mi az hogy tündérország ma Magyarországon, tehát abszolút fontos létkérdések vannak felvázolva benne" - mondta a rendező.

Alföldi Róbert a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta: "Ez nem az az előadás, amire vasárnap délelőtt a 4-5 éveseket el lehet hozni, de 10-11-12 éves gyerekeket, családdal együtt nyugodtan."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×