eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Két év után ad koncertet az Academy of St. Martin in the Fields

Két év után ismét hangversenyt ad az angol Academy of St. Martin in the Fields zenekar a Művészetek Palotájában. A zenekart az együttest alapító, 84 éves Sir Neville Marriner vezényli.

Haydn "Londoni" szimfóniája, Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Beethoven: I. szimfóniája szerepel a zenekar keddi, budapesti koncertjének repertoárján.

Az Academy of St. Martin in the Fields zenekar nevét a londoni Trafalgar téren álló kis templomról kapta, ahol az 1959-ban alakult együttes első koncertjeit tartotta. Az együttest alapító Sir Neville Marriner, akit II. Erzsébet királynő 1985-ben ütött lovaggá, eredetileg hegedűművészként működött közre a zenekar koncertjein, az idén 84. évében járó mester ma már karmesterként vezényli korát meghazudtoló lelkesedéssel együttesét.

Bár az Academy of St. Martin in the Fields repertoárja eredetileg régi zenei és barokk művekből állt, ez azonban az évek során fokozatosan kiegészült a bécsi klasszikus és a kora 19. századi szerzők műveivel, sőt, az együttes olyan filmek zenei aláfestésében is közreműködött, mint az Amadeus, Az angol beteg vagy a Titanic.

A zenekar 1975-ben egy kórussal is kiegészült, amelyet alapításától egészen a közelmúltig a magyar származású László Heltay vezetett. A kórus énekelte fel többek közt az UEFA Bajnokok Ligának himnuszát, amely a mai napig az hallható az egyes fordulók előtt. Az Academy of St. Martin in the Fields együttes emellett az egyik legtöbb lemezfelvétellel rendelkező zenekar a világon, öt évtized alatt több mint 500 felvételt jelentettek meg.

A Művészetek Palotája január 13-i koncertjén Haydn utolsó, "Londoni" szimfóniája és Beethoven I. szimfóniája is elhangzik. A legfiatalabb és a legidősebb bécsi klasszikus zeneszerző két munkája időben kevesebb, mint öt év telt el, az eltérő zenei világ azonban izgalmas élményt nyújthat a hallgatóságnak.

2009 Haydn halála mellett Mendelssohn születésének is a 200. évfordulója, ezért is eshetett Sir Neville Marriner választása a német zeneszerző egyik legnépszerűbb hegedűversenyére, amelynek szólistája a csinos, ifjú holland virtuóz, Janine Jansen. Az 1978-as születésű hegedűművész egy 1727-ben készült Stradivarin adja elő Mendelssohn klasszikus művét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×