eur:
388.87
usd:
361.95
bux:
68599.59
2024. május 8. szerda Mihály

Halász Judit: "A gyerekek lényege sosem változik"

Egy előadónak azt kell adnia a gyermekeknek, amit saját maga is értékként tisztel - mondta az InfoRádiónak a Halász Judit, a Prima Primissima közönségdíjasa. A színművész bízik abban, hogy sikerült továbbadnia valamit abból, amit ő kapott az előző generációktól.

Amikor átvette a díjat, emlékezett azokra, akik nélkül nem került volna a pályára, köztük Várkonyi Zoltánra, aki a Vígszínházhoz vitte. Milyen volt az első találkozásuk?

A felvételi vizsgán, amikor sorba állva vártunk az eredményhirdetésre, kijött a zsűri, élen az elnökkel, Várkonyi Zoltánnal, aki rám kacsintott, ahogy elsétált mellettem. Még egy jó órát kellett várakoznunk, a szívem pedig majd' megszakadt az izgalomtól, de Várkonyinak ez a pillantása feloldott. Éreztem, hogy nem kacsintott volna rám a zsűrielnök, ha nem vettek volna fel.

Több mint négy évtizedet töltött el a Vígszínházban számos emlékezetes szerepben. Hogyan emlékszik vissza a Szent István körúti társulatra?

Szerencsém volt: olyan színészekkel játszhattam együtt, akik ma már a magyar színháztörténet legnagyobbjai közé tartoznak. Nagyon sokat kaptam, tanultam tőlük; azt a hivatásszeretetet és -tudatot is, amit képviseltek. Remélem, hogy nekünk is sikerül továbbadni ebből az utánunk jövőknek.

Generációk nőttek fel a gyermekeknek szóló verses lemezein. Miért készültek ezek?

Az első lemezt nem gyerekeknek készítettem. Később aztán, amikor mint nézőtéren ülő közönséggel találkoztam velük, azt éreztem, hogy szeretet árad felőlük; nem lehetett nem visszaadni. A gyerekek nagyon érzékenyek és fogékonyak: ha az ember előadó, és azt szeretné, hogy ne a szemetet kapják, hanem valami értéket, akkor azt adja, amit saját maga is értékként tisztel.

Az évtizedek során változtak a közönség soraiban ülő gyerekek? Más a hozzáállásuk?

A gyerekek lényege sosem változik: szeretnek nevetni, ám nem szeretik, ha másodrendű állampolgárként kezelik őket. Ha nem érzik jól magukat, annak hangot adnak, hiszen még nem tudják, hogyan kell a színházban viselkedni. Ezzel nekem nagyon sokat tanítottak, észre kellett vennem, mikor unatkoznak, mikor figyelnek, és mindig azt a vonalat kellett erősítenem, ami a figyelem felé vitte a nézőket.

Segítette ez akár a felnőtteknek szóló előadásokon is?


Azokban az éneklés segített. Kezdő koromban hadarós színész voltam, akire mindig rászóltak, hogy hová siet. A dal, az ének megtanított arra, hogy lassítsak a beszédben is, merjek megállni, szünetet tartani.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×