eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibort

Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költőt, írót pénteken Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az altemplomban elhelyezett ravatalnál a családtagok mellett barátok, tisztelők is elhelyezték az emlékezés virágait.

A zsúfolásig megtelt bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek méltatta Gyurkovics Tibort. Mint elmondta, az író gazdag életet élt. Szerettein, ismerősein kívül azok is gyászolják, akik csak művei útján találkoztak vele. Színes egyéniség volt, műveinek gazdagsága, magával ragadó ereje maradandó értéke nemzetünk kultúrájának. Tudott szólni a vers, a regény, a dráma nyelvén, írt novellát és mesekönyvet és közben sokat küzdött az igazsággal, emberléttel és magával az istennel - fogalmazott Erdő Péter.

A szentmisén megjelent számos politikus, művész, közéleti személyiség, köztük Orbán Viktor és felesége, Eperjes Károly, Ráckevei Anna, Kubik Anna színművész és Döbrentei Kornél költő.

Gyurkovics Tibort a szentmise után szűk körben helyezték végső nyughelyére.

Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1988-1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989-1991 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja volt. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt, majd tiszteletbeli elnöke. A Budavári Önkormányzat díszpolgári címet adományozott az írónak. Elnöke volt az alternatív Kossuth-díjat létrehozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának.

Gyurkovics Tibor számos rangos irodalmi díj kitüntetettje. Egyebek mellett 1982-ben József Attila-díjat kapott, 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1997-ben elnyerte a Magyar Örökség-díjat, 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×