eur:
388.7
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Azon törik a fejüket, hová lett a nagy költő, Shiller koponyája

Nemzetközi akadémikusok, történészek és antropológusok már évek óta vizsgálják azt a két koponyát, amit Friedrich Shiller 18. századi német költőnek tulajdonítanak. Most kiderült: egyik sem az övé.

Nem sikerült pontot tenni egy 180 éve húzódó rejtély végére: még mindig nem találják a 18. század ünnepelt költőjének, drámaírójának és filozófusának, Fiedrich Schillernek a koponyáját. Egy nemzetközi kutatókból álló csoport birtokában lévő két koponyáról ugyanis a DNS-vizsgálat kimutatta, hogy egyik sem az Örömóda szerzőjévé, pedig még két évvel ezelőtt biztosak voltak abban, hogy legalább az egyik a világhírű drámaíróé.

A költő koponyájának kirakósjátéka 21 évvel halála után, 1826-ban kezdődött. Akkor Weimar polgármestere kiásatott egy tömegsírt, amiben a költő feküdt, és kiemelte belőle a legnagyobb koponyát, amire azt mondta, hogy az Schilleré.

1911-ben azonban újabb koponya került elő a tömegsírból, amiről szakértők úgy vélekedtek, hogy az az igazi. Innentől kezdve hosszú vita kezdődött akadémikusok, történészek és antropológusok között, hogy a kettő közül melyik a valódi. Mint ahogy az most kiderült, egyik sem, így továbbra sem tudni, hol van Goethe legjobb barátjának igazi koponyája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×