eur:
390.19
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Aszalt szilvában csempésztek térképet a II. világháborúban

Londonban kalapács alá kerül a II. világháború brit kémei által használt több ritka tárgy, köztük két aszalt szilva, amelynek segítségével a brit hadifoglyokhoz juttatták el a szökéshez szükséges térképeket.

A ritka világháborús emléktárgyakat Richard Marshall bocsátja árverésre, akinek nagynénje, Doreen Mulot, brit ügynök volt a háború idején.

A szilvákat például egy másik nővel együtt "bütykölték meg". Az aszalt szilvát először vízbe áztatták, majd amikor megpuhult, kivették a magját, és zsírpapírba csomagolt, gondosan feltekercselt mini-térképeket rejtettek a mag helyére. A szilvákat azután ismét kiszárították, és csomagokban juttatták el a hadifoglyokhoz - mesélte Richard Marshall.

"A térképeken szerepeltek a vasútvonalak is, és kellően részletesek voltak ahhoz, hogy segítsenek a hadifoglyoknak szökési útvonalat tervezni" - tette hozzá a férfi, akinek nagynénje emlékbe tartotta meg a most kalapács alá kerülő két aszalt szilvát.

Az elárverezendő emléktárgyak között vannak még a hadifogoly táborokban használt pénz hamisítására alkalmas nyomólemezek, német létesítmények szabotázsát részletező "használati utasítások", és egy kézi festő rollni, amellyel "szabad franciák" feliratokat festettek a falakra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×