eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oscar-jelöltek: látta?

Miután január 31-én nyilvánosságra hozták az Oscar-díj kategóriánkénti jelöltjeit, kiderült: a magyar mozikínálat alapján nehéz lenne eldöntenünk, kik nyerjék a legfontosabb szobrocskákat.

A legjobb film és a legjobb rendezés kategória öt jelöltjéből (amelyért kivételesen ugyanaz az öt film versenyez) kettőt mutattak be, és vetítenek jelenleg is a magyar mozik: az Ütközéseket, és a Steven Spielberg által részben Budapesten forgatott München című alkotást. Az Ütközéseket összesen hat, a Münchent öt kategóriában jelölték díjra.

A legjobb férfi főszereplők öt jelöltje közül csupán egy alakítást láthattunk a hazai mozikban: Joaquim Phoenix-et A nyughatatlanban. A legjobb női főszereplőknél sem sokkal jobb a helyzet, az ötből csupán két alakítást csodálhattunk meg: Keira Knightley-t a Büszkeség és balítéletben, valamint Reese Witherspoon-t A nyughatatlanban.

A legjobb mellékszereplőknél is csak egy-egy férfi illetve női alakítást láthattunk: Matt Dillon-t az Ütközésekben, Rachel Weisz-t pedig Az elszánt diplomatában.

Az öt jelöltből kettőt láthat jelenleg is a magyar közönség a legjobb idegen nyelvű film kategóriájából: a palesztin Mennyország most-ot, és a német Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel című alkotásokat.

A legjobb fényképezés kategóriában korábban vetítették a magyar mozik az Egy gésa emlékiratait, néhány helyen pedig még vetítik a Batman: Kezdődik! című filmet.

A következő kategóriákban már könnyebben dönthetnénk. A legjobb vágás öt jelöltjéből négyet is láthattunk: Az elszánt diplomatát, az Ütközéseket, a Münchent, és A nyughatatlant.

A legjobbnak ítélt látványok nagy része is eljutott hozzánk: a King Kongot, az Egy gésa emlékiratait, a Büszkeség és balítéletet, valamint a Harry Potter és a Tűz serlegét is vetítik, vagy vetítették a magyar mozik.

A legjobb jelmezek nagy részét is láthattuk: az Egy gésa emlékirataiban, A nyughatatlanban, a Charlie és a Csokigyárban, valamint a Büszkeség és balítéletben.

A legjobbnak ítélt filmzenéket Az elszánt diplomatában, a Büszkeség és balítéletben, az Egy gésa emlékirataiban, és a Münchenben hallhattuk. Ez utóbbi kettő John Williams alkotása, aki így duplán izgulhat a március 5-ei díjátadáson.

A legjobb smink három jelöltjéből kettőt megcsodálhattunk: a Narnia krónikájában, és a Star Wars III-ban. Érdekesség, hogy ez utóbbi alkotást mindössze erre az egy díjra jelölték.

A legjobb hang kategória mind az öt jelöltjét meghallgathattuk (és persze megnézhettük): A Narnia krónikáit, A nyughatatlant, a King Kongot, az Egy gésa emlékiratait, és a Világok harcát. Ez utóbbi három a legjobb hangvágás kategóriájának három jelöltje is.

Nem csak hallhattuk, láthattuk is a legjobbakat: a legjobb vizuális effektusokra jelölt a Narnia krónikája, a King Kong, és a Világok harca képvilága.

A legjobb animációs filmeket is láthattuk: A halott menyasszony, A vándorló palota, és a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény versenyeznek az aranyszobrocskáért.

A legjobb dokumentumfilm öt jelöltje közül hármat láthattunk a magyar mozikban: a Darwin rémálmát, A pingvinek vándorlását, és a Gyilkos labdát.

A díjátadásra március 5-én kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×