eur:
400.13
usd:
369.01
bux:
74649.58
2024. október 18. péntek Lukács
Ingatlantulajdonos megnézi háza második szintjének maradványait a floridai Englewoodban, a Manasota Key-n 2024. október 13-án. A Milton hurrikán néhány nappal korábbi elvonulása előtt a férfi a feleségével a második szinten lakott, a többi lakrészt kiadta bérlőknek.
Nyitókép: Rebecca Blackwell

Biztosítási káosz maradt Floridában a hurrikán után

Egyre inkább aggódnak a floridai lakástulajdonosok a lakásbiztosítási feltételek miatt, miután több hurrikán is lecsapott az államra az elmúlt években, legutóbb a Helene és a Milton. A díjak gyors emelkedése és a fedezetek csökkenése miatt sokan tartanak attól, hogy biztosítás nélkül marad az otthonuk.

Az átlagos lakástulajdonosi díjak Floridában 2019 és 2023 között közel 60 százalékkal emelkedtek. Néhány nagy biztosító csökkentette a fedezetet, míg az állami biztosító, a Citizens növelte kitettségét - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio.

A szakértők úgy vélik, a legutóbb levonult két hurrikán, a Helene és a Milton után a helyzet csak tovább romolhat

- írják. Marc Ragin, a Georgia Egyetem Terry College of Business kockázatkezelési és biztosítási docense szerint a biztosítók elgondolkodhatnak, folytatják-e tevékenységüket az érintett régióban.

A Citizens állami hátterű nonprofit biztosító, amelyet "végső menedéknek" tekintenek, és egyre fontosabb szerepet tölt be a piacon. Ron DeSantis floridai kormányzó korábban kérdéssort intézett a biztosítóhoz azzal kapcsolatban, hogy a társaság miként tudja kifizetni a kárigényeket nagy viharok esetén. A Citizens szóvivője, Michael Peltier szerint a biztosító mindig képes lesz fizetni, mivel úgy van felépítve, hogy először a biztosítottakra vet ki pótdíjakat, majd szükség esetén a nem biztosítottakra kivetett járulékokat emelik.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy jó néhány magánbiztosító továbbra is elkötelezett a floridai piac iránt.

Mint írják, a State Farm Florida Insurance, az Universal Property &; Casualty Insurance és a Security First Insurance is megerősítette, hogy folytatja tevékenységét az államban. Ugyanakkor több nagy biztosító, köztük a Progressive és a Farmers Insurance, csökkentette kitettségét vagy elhagyta a piacot.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József az ukrán elnök győzelmi tervéről: egyszerre diktátum az oroszoknak és a Nyugatnak

Volodimir Zelenszkij több kérést, elvárást is megfogalmazott parlamenti beszédében a Nyugat felé, miközben arról nem tett említést, hogy az ukrán vezetés milyen kompromisszumokra lenne hajlandó – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A pénzügyi válság óta nem volt ilyen jó évük a bankoknak, de a befektetők joggal nem ájulnak el tőlük

A pénzügyi válság óta nem volt ilyen jó évük a bankoknak, de a befektetők joggal nem ájulnak el tőlük

A 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta nem látott két jó éven vannak túl a világ bankjai, tavaly a bankszektor minden más iparágnál nagyobb profitot ért el – állapítja meg friss elemzésében a McKinsey. A 11,7%-os tőkearányos megtérüléstől mégsem ájult el a piac, és minden más ágazatnál rosszabb értékeltséget ad a szektornak. Joggal teszi ezt, a magas kamatkörnyezet kifulladása után ugyanis ismét tulajdonosi értéket fog rombolni a szektor, vagyis megtérülése elmaradhat a tőkeköltségtől. Hogy mégis miként tud kitörni egy bank ebből a csapdából, természetesen arra is van néhány jó ötlete a globális tanácsadócégnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×