eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Nehéz őszi döntésekről beszél a német pénzügyminiszter – bomlik a koalíció?

Christian Lindner, a szabad demokrata FDP elnöke rendkívüli őszinteséggel vázolta az Olaf Scholz kancellár vezette kormány előtt álló feladatokat. Az esetleges kudarcra utalva közvetve nem zárta ki a koalíció idő előtti felbomlását, a pártja kilépését.

A liberális politikus a Rheinische Post című lapnak adott interjújában "a döntések őszéről" beszélt. A felmérések szerint a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a Lindner vezette FDP-ből álló kormány támogatottsága szinte napról napra csökken. A hét közepén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból az tűnt ki, hogy pontosan egy évvel a jövő őszi parlamenti választások előtt a német lakosság mindössze három százaléka támogatja a koalíció hatalmon maradását.

Ráadásul a népszerűtlenség elsősorban a gazdasági problémák miatt a három párt közül leginkább az FDP-t sújtja. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a párt jövő szeptemberben nem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A szeptember elején Szászországban és Türingiában tartott tartományi parlamenti választások ezt igazolták, és az előzetes felmérések szerint az FDP nem jut be a helyi törvényhozásba a vasárnapi brandenburgi választásokon sem.

Ezt követően jelent meg az interjú, amelyben a miniszter a súlyos megpróbáltatásokról beszélt. Szavai szerint a kormány rendkívüli cselekvési kényszer előtt áll, és ennek kapcsán a gazdasági kérdéseket, ettől elválaszthatatlanul a költségvetést és nem utolsósorban a menekültpolitika kezelését említette.

Lindner sorra vetette fel a kérdéseket, elsőként azt, hogy képes-e a kormány egy olyan növekedési kezdeményezés végrehajtására, amely gyökeres gazdasági fordulatot tesz lehetővé. Vajon egyetértés jön-e létre egy olyan költségvetésről, amely erősíti az oktatást, a beruházásokat és a biztonságot, ugyanakkor csökkenti az állampolgárok adóterheit? – tette fel a kérdést.

Hasonló módon vetette fel azt is, hogy képes-e a kormány olyan menekültpolitika megvalósítására, amely biztosítja a migráció nagyobb ellenőrzését és következetességét. Lindner utalt arra is, hogy szüntelen viták akadályozzák a kormányzati munkát.

A kérdésre, hogy vajon az FDP hasonló helyzetben van-e, mint 1982-ben, amikor az akkori szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt által vezetett, az SPD-ből és az FDP-ből álló koalíció a liberálisok kivonulása nyomán szétesett, Lindner úgy válaszolt, hogy bátorság kell a koalícióban maradáshoz, mert fontos a stabilitás, és még lehet jó dolgokat elérni. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a bátorság néha kockázatvállalást is jelent, mégpedig egy új politikai dinamika érdekében. Elemzők szerint ezzel a kijelentésével burkoltan a koalícióból történő esetleges kilépésre utalt.

Az interjúban Lindner vázolta, hogy pártja milyen lepéseket szorgalmaz a menedékkérők számának csökkentése, illetve a kitoloncolások felgyorsítása érdekében. Hangsúlyozta azt is, hogy

mindenről beszélni kell, ami csökkenti a német jóléti állam "mágneses hatását".

Utalt arra is, hogy éles vitái vannak a szociáldemokrata munkaügyi miniszterrel az alkalmazottak kollektív szerződéseinek tartalmát, az úgynevezett hűségpótlékot illetően, amit a munkáltatók erősen bírálnak.

Az interjúval kapcsolatban elemzők emlékeztetettek Friedrich Merz napokban adott nyilatkozatára. A CDU/CSU kancellárjelöltje azt hangoztatta, szerinte az FDP-nek a jövő őszi parlamenti választásokon csak abban az esetben maradna esélye a Bundestagban maradásra, ha idő előtt kilép a kormánykoalícióból.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×