eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
MUNICH, GERMANY - AUGUST 08: Joshua Kimmich of Bayern Munich warms up ahead the UEFA Champions League round of 16 second leg match between FC Bayern Muenchen and Chelsea FC at Allianz Arena on August 08, 2020 in Munich, Germany. (Photo by A. Hassenstein/Getty Images for FC Bayern)
Nyitókép: A. Hassenstein/Getty Images

Új csapat, régi foci: ismét a magyarok ellen lép pályára az átalakuló német válogatott

Manuel Neuer, Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Thomas Müller nélkül lép pályára Düsseldorfban a magyar válogatott ellen Németország a labdarúgó Nemzetek Ligája első csoportmérkőzésén. Az Eb után Kroos visszavonult, a többiek lemondták a válogatottságot.

Mindez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a szövetségi kapitányi tisztséget betöltő, mindössze 37 esztendős Julian Nagelsmann csapata meggyengült volna. A Neuer, Kroos, Gündogan és Müller helyébe lépő idősebbek a múltban már számtalan válogatott mérkőzésen bizonyították klasszisukat, a náluk fiatalabbak pedig tehetségüket. Elemzők szerint csupán a hierarchia változik.

A csapatkapitányi tisztségben a 34 esztendős, török származású Ilkay Gündogant a 29 éves Joshua Kimmich váltotta fel.

A válogatott kapujában pedig a 38 éves, a nemzeti tizenegyből – hosszabb sérülését nem számítva – elmozdíthatatlan Manuel Neuert az a 32 esztendős, a Barcelona hálóját őrző Marc-André ter Stegen váltja fel, aki tizenkét év óta rendíthetetlenül várt erre az alkalomra.

A német sportsajtó azt emelte ki, hogy Julian Nagelsmann és az általa irányított "új" válogatott a jövőben mindenképp bizonyítani akar. A szombat esti, a magyarok elleni összecsapás az első lépést jelenti, a másodikat pedig a hollandok elleni keddi találkozó. A cél ténylegesen a 2026-os, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által közösen rendezendő világbajnokságra való felkészülés, de a szakértői véleményekből ugyanakkor kitűnt, hogy Marco Rossi csapatát egyáltalán nem becsülik le.

Ami a két ország válogatottjának utolsó három mérkőzését illeti, döntetlen a mérleg. Épp a Nemzetek Ligájában két évvel ezelőtt a magyar válogatott Lipcsében Szalai Ádám csodagóljával 1-0-s győzelmet aratott, a visszavágón a Puskás Arénában 1-1-es döntetlen született. A két válogatott utoljára épp a közelmúltban a németországi Eb-n mérte össze erejét, és a végül csoportgyőztes, már Nagelsmann által irányított válogatott 2-0-s győzelmet aratott. Noha a német csapat a csoport megnyerése után a negyeddöntőben a végső győztes spanyol válogatott ellen a hosszabbítás utolsó percében drámai vereséget szenvedett, a mutatott játékkal a hozzáértők túlnyomó többsége elégedett volt. Az "új" német válogatott a Nemzetek Ligájában is legalább az Eb-formát igyekszik állandósítani.

Egybehangzó értesülések szerint ezt kívánja bizonyítani az újdonsült csapatkapitány, Joshua Kimmich, erre törekszik a Neuert felváltó Marc-André ter Stegen, vagy épp az a Niclas Füllkrug, akitől az Arsenalban játszó Kai Havertz, vagy épp a fiatal Jamal Musiala mellett a gólokat várják.

Újdonság az is, hogy gyengült a bajor "befolyás" a válogatottban. "Nem is emlékszem, hogy mikor volt olyan kevés Bayern-játékos a csapatban, mint most" – jelentette ki az újdonsült kapitány, Joshua Kimmich, aki mindössze két társával képviseli a münchenieket a válogatottban. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a magyar válogatottra könnyebb mérkőzés várna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 11:28
×
×
×
×