eur:
393.15
usd:
352.2
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Nyitókép: Pixabay

Már a vizet is lopják: Sevillában a bíróság kapcsoltatja le a szolgáltatást

A spanyol bíróság határozata alapján lekapcsolhatják a vízhálózatra illegálisan rákötött lakásokat, apartmanokat.

A dél-spanyolországi Sevillában a bíróság úgy döntött, hogy a város jogszerűen kapcsolhatná le a vízhálózatra illegálisan rácsatlakozó – főként turistáknak kiadott – apartmanokat. Tavaly hat esetben ez meg is történt, három ügyben éltek panasszal a tulajdonosok. A bíróság elutasította a fellebbezéseket, arra hivatkozva, hogy a lakásokban nem élnek életvitelszerűen. A vízellátást csak akkor állítják vissza, ha a lakások ismét sima lakásokként funkcionálnak majd - írja a Telex a BBC cikkére hivatkozva.

A város szerint a 10 ezer engedéllyel rendelkező lakáson kívül 5000 illegálisan kiadott apartman csatlakozik a vízhálózatra. A 700 ezer lakosú Sevilla évente mintegy 3,5 millió látogatót fogad, akiknek többsége a történelmi belvárosban száll meg. A város nehezen tudja elérni az apartmanok tulajdonosait, mivel azok sok esetben külföldön élnek, a lakások kiadását és a vendégek kezelését sokszor ügynökségekre bízzák, így a hivatalok ezentúl ezeket az ügynökségeket igyekeznek majd felelősségre vonni - írja a portál.

Spanyolország egyébként is vízhiánnyal küzd, főleg a nyári aszályos időszakokban. Egy turista kétszer annyi vizet fogyaszt, mint egy helyi lakos. Barcelona másfél millió ember vízszükségletét tudja fedezni a tengervízből, de még ez sem elég, ráadásul az eljárás háromszor olyan drága, mint az édesvíz más előállítási módszerei.

Címlapról ajánljuk

Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

„Tudok dolgozni, de nem vagyok képes súlyt emelni” – tájékoztatott egészségi állapotáról Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen idén májusban követtek el merényletkísérletet. A kormányfő közölte, hamarosan nyilvánossá teszik a merényletről készült belügyi jelentést. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Robert Fico vezeti a pártelnökök bizalmi listáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Vegyesen zárt Európa, Amerika stagnál

Vegyesen zárt Európa, Amerika stagnál

Gazdasági információk tekintetében ma érkzett a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó kamatot a jegybank monetáris tanácsa. Bár a tőzsdén nem volt különösebben markáns hatása a kamatdöntésnek, a devizapiacon már vannak izgalmak: erősödésbe kapcsolt a forint a vezető devizákkal szemben. Óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai. A tengerentúlon borongós hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×