eur:
393.8
usd:
354.3
bux:
73089.41
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Kimentették a Vörös-tengeren megtámadott Sounion olajszállító legénységét

Az olajszállítón 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz matróz teljesített szolgálatot.

Egy francia romboló kimentette a jemeni húszi lázadók által a Vörös-tengeren megtámadott Sounion görög olajszállító hajó legénységét, és Dzsibutiba szállították őket - közölték csütörtökön az Európai Unió vörös-tengeri védelmi missziójának illetékesei.

A húszi lázadók ismételt támadásai a Souniont olyan súlyosan megrongálták, hogy a hajó nehezen irányíthatóvá vált. A jelentésekben meg nem nevezett francia romboló, amely a segítségére sietett, egyúttal egy pokolgéppel felszerelt drónhajót is megsemmisített a térségben.

Az Európai Unió Aspides elnevezésű vörös-tengeri védelmi missziójának közlése szerint a Sounion, amelyen a támadások hatására tűz ütött ki, már lehorgonyzott, és nem sodródik tovább. Az olajszállítón 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz matróz teljesített szolgálatot.

A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion tartályhajóra szerdán nyitottak tüzet kis hajókból kézifegyverekkel a lázadók kezén lévő jemeni kikötővárostól, Hodeidától mintegy 140 kilométerre nyugatra. Az olajszállító négy komolyabb találatot is kapott, amelyeket rakéták okoztak - közölte brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

Hrisztosz Sztiliánidisz görög hajózási miniszter szerdán a támadást elítélve hangsúlyozta, hogy az "a nemzetközi jog durva megsértése, és súlyos fenyegetést jelent a nemzetközi hajózás biztonságára".

A jemeni lázadók egyelőre nem ismerték el, hogy ők támadtak. A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta folyamatosan csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni indítóállásaira.

Mivel Irán Iszmáil Haníje Hamász-vezető teheráni meggyilkolása miatt ellencsapással fenyegette meg Izraelt, csütörtökön kora reggel az amerikai hadsereg központi parancsnoksága közölte, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót is a közel-keleti térségbe vezényelték, ahol már egy tengeralattjárójuk is tartózkodik, a Georgia.

Címlapról ajánljuk
Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

A cseh szenátus külügyi, védelmi és biztonsági bizottsága felszólította a Petr Fiala kormányát, hogy bízza meg a titkosszolgálatokat a csehországi ortodox egyházak vizsgálatával. Attól tartanak, hogy azokat orosz befolyásszerző műveletekre használhatják Csehországban, ahol a moszkvai és egész oroszországi patriarchátushoz tartozó orosz ortodox egyház, valamint a cseh és szlovák pravoszláv egyház működik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Még rosszabb bőrben van a magyar gazdaság, mint eddig gondoltuk

Még rosszabb bőrben van a magyar gazdaság, mint eddig gondoltuk

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsor első részében a magyar gazdaság csütörtök reggel közzétett, gyászos második negyedévi beruházási adatiról volt szó. Madár Istvánt, lapunk vezető makrogazdasági elemzőjét egyebek mellet arról kérdeztük, hogy milyen hatással lehet a gazdaság ezen részének gyengélkedése a növekedési kilátásainkra. Az adás második részében a pozitív lakossági megtakarítási trendekkel kapcsolatban vendégünk volt Palkó István, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzője, aki az elmúlt évek és a teljes gazdaság tekintetében is kontextusba helyezte a friss számokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×