eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Kiégett autóroncsok mellett mentők Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Így reagáltak az oroszok az ukrán betörésre

Három régió lakosainak az éléete jelentősen megváltozik.

Három régióban, Kurszkban, Belgorodban és Brjanszkban, átfogó terrorellenes, illetve biztonsági intézkedéseket rendelt el az orosz Nemzeti Antiterrorista Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette be a két hatóság szombat hajnali közös közleményében. Ez alapvetően átírja a három régió lakosainak életét, mert a terrorellenes lépésekre, az ukrán csapatok kiszorítására, hivatkozva széleskörű lépéseket tehet a két hatóság, például kitelepítéseket rendelhet el, korlátozhatja a közlekedést és a kommunikációt, lehallgatásokat rendelhet el, területeket zárhat le, illetve a szabadságjogokat is korlátozhatja - írja a Portfolio.


A két hatóság közös közleménye szerint az új biztonsági rendszer tegnaptól, augusztus 9-től lépett hatályba, és az ukrán hadsereg kurszki betörése miatt hozták meg. A három régió együttes területe mintegy 92 ezer négyzetkilométer, tehát csaknem megegyezik Magyarország teljes területével.

A közös közleményben azt írták: "A kijevi rezsim példátlan kísérletet tett arra, hogy destabilizálja a helyzetet országunk számos régiójában. Az ukrán fegyveres erők egységei által a kurszki terület ellen végrehajtott terrortámadás a polgári lakosság körében áldozatokkal járt, valamint otthonok és más polgári létesítmények megsemmisítésével. A polgárok biztonságának szavatolása és az ellenség szabotázs- és felderítő alakulatai által esetlegesen végrehajtott terrorcselekmények veszélyének megállítása érdekében a Nemzeti Antiterrorista Bizottság elnöke és az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Alekszandr Bortnyikov úgy döntött, hogy 2024. augusztus 9-től kezdődően terrorellenes műveleteket hajtanak végre a Belgorodi, Brjanszki és Kurszki területen".

A kedden hajnalban indult ukrán betörést a hírek szerint részben sikerült feltartóztatnia az orosz erőknek. A szombat reggeli hírek szerint az oroszok a kurszki régióban tankállásokat vettek fel, hogy az ukrán csapatokra lőjenek, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik őket.

Ellentmondásos hírek jönnek arról is, hogy a kurszki atomerőmű környékén mi történik, mert bár a Roszatom szombaton reggel azt közölte: rendben működik az erőmű, azaz mintegy 2000 MW-ot termel a két működő blokk, de közben a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez azt is bejelentették tegnap este, hogy ukrán rakétadarabokat találtak az erőmű környékén. Raffael Grossi NAÜ főigazgató pedig önmérsékletre szólította fel a feleket, miközben úgy fogalmazott, hogy "jelentős katonai cselekmények" zajlanak az erőmű térségében.

A Roszatom mindenesetre csökkentette a kurszki atomerőmű két épülő blokkja területén a dolgozó munkások számát a biztonsági intézkedésekre hivatkozva. Két másik blokk pedig le van állítva az összesen hat blokkos atomerőműben - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: tévhit, hogy a rossz tartás vagy a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Szakértő: tévhit, hogy a rossz tartás vagy a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Évente több száz korrekciós műtétet végeznek tinédzserkorú pácienseken gerincferdülés miatt, pedig korai diagnózissal és kezeléssel ezek egy része elkerülhető lenne. A szakemberek szerint számos tévhit él a köztudatban, a gerincferdülés azonban nem tartáshiba, az úszás és a sport nem korrigálja, és az ismert gyógymódokon túl nem létezik alternatív terápia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között a kurszki régióban, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Egy másik rövid ukrán videóban pedig azt mutatták, hogy kilőttek egy 15 katonai teherautóból álló konvojt, amelyet a kurszki régióban az ukrán előrenyomulás megállítására rendeltek ki. Közben rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország a három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén is kiterjedt katonai cselekmények történhetnek, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartva több tucatnyi embert telepítettek ki. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×