eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. Az UDA-t 2015 decemberében alapította a Jobb Szektor (PSZ) elnevezésű ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Dmitro Jaros. Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete után Jaros bejelentette, hogy az önkéntes katonai alakulat összes zászlóalját a frontra telepíti. Az UDA szerint a szervezet önkéntesei eddig kétezernél több civilt képeztek ki honvédelmi feladatok ellátására.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Egy atomerőmű felé közelítenek az orosz földre betörő ukrán csapatok

Továbbra is küzd Oroszország Kurszknál, hogy visszaverje az ukránok behatolását.

Péntek éjjel is az oroszországi Kurszk térségében maradtak az ukrán csapatok, azaz szombaton lesz ötödik napja, hogy az ukrán erők behatoltak Oroszország területére. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy folytatják az ukrán hadsereg visszaverését, az offenzívában a minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 280 ukrán katona halt meg. Független források ezt a számot nem támasztották alá, írja a Telex a BBC-re hivatkozva.

A jelentések szerint az ukrán csapatok több mint 10 kilométerre hatoltak be Oroszország belsejébe, ez a legmélyebb határon átnyúló ukrán előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Volodimir Zelenszkij csütörtök este szólalt meg először az ügyről, az ukrán elnök szerint Oroszországnak éreznie kell, mit tett Ukrajnával.

A kurszki harcok fokozatosan közelednek egy atomerőműhöz, ezért a Nemzeti Atomenergia-ügynökség (IAEA) közleményt adott ki, melyben mindkét felet maximális önmérsékletre szólította fel.

A térségben Oroszország rendkívüli állapotot rendelt el, az atomerőmű környékéről négy falut kiürítettek.

A harcok miatt kitelepített lakosok fejenként 10 ezer rubelt, vagyis körülbelül 41 ezer forintot kapnak kártérítésként. A kurszki előrenyomulás kis területet érint, de a presztízsveszteségen túl katonai feladatokat is jelent Moszkvának - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
„A bevándorlás más, mint volt” – szakértő a brit zavargásokról

„A bevándorlás más, mint volt” – szakértő a brit zavargásokról

Egymás után pattannak ki a zavargások az Egyesült Királyságban, miután az északnyugat-angliai Southportban egy afrikai származású 17 éves halálra késelt három kislányt egy gyerekfoglalkozáson. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora szerint az események azt mutatják, hogy a bevándorlás és a gazdasági nehézségek egyre nagyobb feszültséget okoznak a brit társadalomban.

Szabó Szilvia: Lisa Carrington szenzációs, de Csipes Tamara meglepheti

Három érmet is nyertek a magyar egységek a párizsi olimpia pénteki kajak-kenu döntőiben. Az eredményeket Szabó Szilvia olimpiai ezüstérmes, 13-szoros világbajnok kajakozó értékelte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között a kurszki régióban, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Egy másik rövid ukrán videóban pedig azt mutatták, hogy kilőttek egy 15 katonai teherautóból álló konvojt, amelyet a kurszki régióban az ukrán előrenyomulás megállítására rendeltek ki. Közben rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország a három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén is kiterjedt katonai cselekmények történhetnek, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartva több tucatnyi embert telepítettek ki. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 10:32
×
×
×
×