eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
ROTHERHAM, ENGLAND - AUGUST 4: Anti-immigration protesters wearing St. Georges cross flags and police officers stand outside of the Holiday Inn Express in Manvers, which has been used as an asylum hotel, on August 4, 2024 in Rotherham, United Kingdom. Yesterday saw widespread violence as Far-right agitators in Liverpool and Manchester rioted and looted shops. Police were attacked and injured and dozens of arrests were made. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nyitókép: Christopher Furlong/Getty Images

„A bevándorlás más, mint volt” – szakértő a brit zavargásokról

Egymás után pattannak ki a zavargások az Egyesült Királyságban, miután az északnyugat-angliai Southportban egy afrikai származású 17 éves halálra késelt három kislányt egy gyerekfoglalkozáson. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora szerint az események azt mutatják, hogy a bevándorlás és a gazdasági nehézségek egyre nagyobb feszültséget okoznak a brit társadalomban.

A múlt hétfői támadást egy Cardiffban született, de ruandai felmenőkkel rendelkező 17 éves fiatal követte el. Három gyermeket szúrt halálra, többeket pedig súlyosan megsebesített. Magyarics Tamás elmondása szerint a brit többség mindezt annak tudja be, hogy a bevándorlók jelentős része nem találja a helyét; 52 százalékuk úgy gondolja, hogy túl magas az arányuk az országban – jegyezte meg.

Bár Nagy-Britannia klasszikus bevándorlóország mint volt gyarmattartó, mégis komoly feszültségeket okoznak a bevándorlók. A szakértő megfogalmazása szerint ma a bevándorlás „más, mint volt”. Korábban a brit gyarmatokról érkező, indiai, pakisztáni vagy akár kelet-afrikai hátterű bevándorlók főként a tanult felső középosztályhoz tartoztak, akik közül miniszterek is kikerültek. Majd a második világháború, illetve a brit uniós tagság után az öreg kontinensről – főként Kelet- és Közép-Európából – érkeztek sokan dolgozni, bár ezek aránya a brexittel jelentősen csökkent. Viszont megnőtt az illegális migráció Afrikából, Ázsiából és a Közel-Keletről – fejtette ki Magyarics Tamás, jelezve: egyes előrejelzések szerint, ha a brit bennszülöttek demográfiai mutatói olyan rosszak lesznek a következő évtizedekben, mint eddig voltak, a bevándorlás pedig fokozódik – illetve magasabb számban születnek bevándorló hátterű gyerekek –, akkor

40-50 éven belül elsősorban nem fehér, hanem ázsiai és afrikai bevándorló hátterűek lesznek többségben Nagy-Britanniában.

„Ilyen szempontból érthető vagy megmagyarázható, hogy sokan úgy gondolják, a bevándorlás probléma. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy pontosan ezekből a számokból adódóan a brit kormányok – nemcsak a Munkáspárt, hanem a konzervatívok is – egyfajta csapdahelyzetben vannak, ugyanis ha jelentős mértékben korlátoznák a bevándorlást, azzal munkaerőhiányt idéznének elő, komoly versenyhátrányt okozva az országnak, ami újabb gazdasági, társadalmi és politikai bajokkal járna” – magyarázta az emeritus professzor.

Szintén gondot jelent, hogy az utóbbi időben érkezők „erős” része nem kíván integrálódni, asszimilálódni, ezáltal egyfajta párhuzamos társadalom jön létre, főleg olyan helyeken, ahol korábban döntően a fehér munkásosztály volt többségben (például a közép-angliai Midlandsben vagy az északnyugati iparvidéken), és ahol az utóbbi idők zavargásai kirobbantak – mondta az InfoRádióban a szakértő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőttek a késes támadások; tavaly körülbelül 50 ezer ilyen típusú bűncselekményt regisztráltak országosan, ebből Londonban 15 ezret. „Teljesen nyilvánvaló, hogy ezeket nem mind bevándorló háttérrel rendelkezők követték el, de arányszámukat tekintve »felül vannak reprezentálva« ezekben az erőszakos bűncselekményekben.”

Végül, de nem utolsó sorban a gazdasági nehézségek – visszaesés, stagnáló reálkeresetek, korábban erősnek tűnő iparágak válságai. – is hozzájárulnak a Nagy-Britanniában tapasztalható frusztrációhoz, amit a brexitre lehet visszavezetni – zárta gondolatait Magyarics Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 10:32
×
×
×
×