eur:
396.28
usd:
367.22
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Helyszínt biztosító rendőr 2024. július 29-én, miután egy férfi nyolc embert megkéselt az északnyugat-angliai Southport Meols Cop középiskolájában. Az áldozatokat kórházakban ápolják, a támadót őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Előzetesben a southporti vérengzés elkövetője – kiderült a neve, és hogy mivel vádolják

Előzetes letartóztatásba helyezte egy bíró csütörtökön azt a 17 éves fiút, aki az északnyugat-angliai Southportban hétfőn három kislányt késelt halálra és többeket megsebesített.

A kamaszfiú ellen, akit először a liverpooli városi bíróságra szállítottak előzetes kihallgatásra, háromrendbeli emberölés és szúrófegyver tiltott tartása mellett tízrendbeli emberölési kísérlet miatt is vádat emeltek, miután nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített egy táncrendezvényen.

A halálos áldozatok 6, 7 és 9 évesek voltak.

A nyolc sebesült gyermek közül ötnek, valamint a két felnőttnek az állapota válságos.

A rendőrség nem közölte az elkövető indítékát.

A gyanúsított csütörtökön megjelent a liverpooli koronabíróság előtt is, ahol a bíró engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a fiú nevét – mondván, így megszűnik a vádlott személyazonosságát övező titokzatosság az interneten –, és közölte azt is, hogy az elkövetőt egy fiatalok számára fenntartott fogdába szállítják.

A 17 éves Axel Rudakubana Cardiffban született ruandai szülőktől, és a Southport melletti Banks faluban lakik.

Southportban második este voltak tüntetések a késelés miatt, a demonstrálók ismét összecsaptak a rendőrökkel, de több más városra is kiterjedtek a megmozdulások. Londonban szerda éjjel több mint száz tüntetőt vettek őrizetbe.

Keir Starmer miniszterelnök csütörtökre sürgősségi értekezletet hívott össze a rendőrségi vezetőkkel a tüntetések elharapózása miatt.

A kormányfő szigorú fellépést ígért a bevándorlásellenes szimpatizánsoknak tulajdonított erőszakcselekményekkel szemben, Sadiq Khan londoni polgármester pedig az X portálon ítélte el a „megosztást szítók” „elfogadhatatlan erőszakcselekményeit”.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×