eur:
397.72
usd:
364.08
bux:
70321.83
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
SUNDERLAND, ENGLAND - AUGUST 02: Far-right activists hold an Enough is Enough protest on August 02, 2024 in Sunderland, England. After the murders of three girls in Southport earlier this week, misinformation spread via social media and fueled acts of violent rioting from far-right actors across England. While they prefer to be called concerned parents, their actions point to racial hatred with a particular focus on Islamophobia thus targeting mosques. (Photo by Drik/Getty Images)
Nyitókép: Drik/Getty Images

Elon Musk és Keir Starmer csörtéje: elkerülhetetlen a brit polgárháború?

Válaszolt a brit kormány Elon Musk megjegyzésére, a milliárdos szerint „elkerülhetetlen a polgárháború” a szigetországban. Azokra a bírálatokra vágott vissza, hogy például a tulajdonában lévő X közösségi médiumon szítják a brit földön kirobbant rendbontást.

A milliárdos techcézár nem vette jó néven, hogy a brit kormány és a média egy része a közösségi médiától is keményebb fellépést követelt az ott terjedő dezinformáció ellen. Illetékesek szerint hamis hírek vittek az utcákra a brit városokban példátlanul sok jobboldali és szélsőjobboldali tüntetőt, akiknek egy része gyújtogatott és összecsapott a rendőrökkel.

„Nincs alapja” Elon Musk megjegyzésének – válaszolt Keir Starmer brit kormányfő szóvivője az X néven ismert platform gazdájának szavaira. Musk Starmer ama bejegyzéséhez írt oda, miszerint „nem fogja tűrni a muszlim közösségek elleni támadásokat”. „Nem kéne az összes közösség elleni támadás miatt aggódni?” – írt vissza Musk. De ami még súlyosabb megjegyzés volt a részéről: azt írta, hogy Nagy-Britanniában „elkerülhetetlen a polgárháború”.

Három kislány közelmúltbeli meggyilkolása – bár az elkövetőnek nincs köze az iszlámhoz – dühös, muszlim- és bevándorlóellenes lázongáshoz vezetett több városban. Hétfőn már hetedik napja tartott a káosz, amikor Belfastban Molotov-koktélokkal hajigálták meg a rendőröket. A délnyugat-angliai Plymouth-ban bevándorlóellenes és magukat antirasszistának nevező tüntetők néztek farkasszemet. Az őket szétválasztó karhatalmiakat – jelentések szerint – „folyamatos erőszak érte”.

Birminghamben több száz muszlim – egyesek maszkban – vont védőgyűrűt egy helyi mecset és több kisbolt köré azon híresztelésre, hogy arra menetelnek majd a szélsőjobbosok. A tömeg egy része palesztin zászlókat lengetett, később pedig arra járó autókra és a média képviselőire is rátámadt.

Közben négy, muszlim többségű ország, Malajzia, Indonézia, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek, továbbá Ausztrália azt tanácsolta polgárainak: fontolják meg, hogy Nagy-Britanniába utaznak-e.

Keir Starmer brit miniszterelnök, bár bejelentette egy speciális karhatalmi erő felállítását és a bíróságok éjjel-nappali munkáját, egyelőre ellenáll a keményebb fellépést követelőknek. Ők a hadsereg bevetését és a parlament rendkívüli ülését akarják. Olyanok is vannak, akik szerint „terroristának” kellene minősíteni a bevándorlásellenes tüntetőket.

„Ez a kettős mércén alapuló rendfenntartás eredménye – mondta egy tüntető nő az AFP-nek. – Az embereknek elegük van abból, hogy azt hallják: szégyelljétek magatokat, ha fehér munkásosztálybeliek vagytok. Én büszke vagyok rá.”

Egy másik úgy fogalmazott, „a brit az nemcsak fehér; lehetsz fehér, ázsiai, fekete. Ez az alapértékekről szól. Lehet, hogy a southporti támadó nálunk született, de leszúrni három gyereket, és megsebesíteni tíz másik embert, nem brit dolog.” A feszültséget jól jelzi, hogy ezen kijelentésére egyesektől megkapta, hogy „nem igazi jobboldali”.

Közben a Canterbury érsek azt mondta: a jobboldali tüntetők „besározzák” a brit lobogót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szerdán startol a Sziget Fesztivál, sok újdonság és változás várja a közönséget

Még az utolsó simítások zajlanak a Sziget Fesztivál helyszínén, a Hajógyári-szigeten, ahová már elkezdtek beköltözni a fesztiválozók – mondta az InfoRádióban a könnyűzenei és kulturális rendezvény főszervezője. Kádár Tamás hozzátette: idén a tavalyinál több bérletet váltottak az érdeklődők, akik között sok magyar van.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×