eur:
398.04
usd:
364.11
bux:
71684.85
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a Nyugat és Oroszország között lezajlott fogolycsere során szabadon engedett orosz állampolgárokat a Vnukovó nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus elsején. A hidegháború óta a legjelentősebb fogolycserét hajtotta végre a Nyugat Oroszországgal és Fehéroroszországgal, a végrehajtás részleteit a török hírszerzés (MIT) szervezte meg. Hét országból összesen 26 embert adtak át egymásnak a felek az ankarai Esenboga repülőtéren.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik pool/Mihail Voszkreszenszkij

Megszólalt a gumimaci ember – megdöbbentő részletek az orosz börtönfogságról

A hidegháború óta legnagyobb fogolycsere történt a múlt hét közepén. Az oroszországi börtönviszonyokról ezúttal egy hazatért korábbi német fogoly számolt be.

Negyvennyolc órán belül a hamburgi Patrick Schöbel a második olyan volt fogoly, aki a nyilvánosság elé tárta az orosz fogság körülményeit. A legrégebbi német hetilapnak, a Sternnek adott interjúja interjúja nem sokkal azt követően jelent meg, hogy egy kiengedett orosz ellenzéki, Vlagyimir Kara-Murza a BBC-nek vázolta a rendkívül kegyetlen, oroszországi börtönviszonyokat. Kara-Murzát 25 évre ítélték, szavai szerint a "történelmi" fogolycsere az életét mentette meg. Ezt követően szólalt meg az a német fogoly, aki idén januárban került orosz fogságba.

A 38 esztendős Patrick Schöbelt – aki Oroszországba turistaként utazott – a szentpétervári repülőtéren vették őrizetbe, mivel poggyászában hat kannabisz gumimacit találtak. Ez lett a magyarázata annak. hogy a börtönben orosz rabtársai egyszerűen "gumimaci embernek" nevezték el. Schöbelre – noha a Stern szerint a jogerős ítélet még nem született – hét év börtön várt, ebből azonban a fogolycserének köszönhetően kevesebb, mint hét hónap lett.

A Schöbel által átélt "börtönélmények" nem hasonlíthatók a Vlagyimir Kara-Murzával szembeni kegyetlenkedésekhez, ennek ellenére jelzésértékűek az oroszországi börtönbeli viszonyokra. A volt rab a többi között arról számolt be, hogy

az orosz himnuszra ébresztették őket abban az ötször ötméteres, videóval figyelt szobában, ahol hatukat "szállásolták el".

A reggeli minden nap kása volt, az ebéd meleg tészta vagy krumpli, a vacsora pedig káposzta. Mintha ügyeltek volna arra, hogy különösebben ne kelljen megrágni az ételt, ami kapóra jött, mert rabtársai többségének nem volt foga.

A német férfi elmondta, hogy rabtársaival együtt a börtönből szabadulhatott volna, ugyanis sajátos alkut ajánlottak nekik: börtönbüntetésük elengedése fejében egy év szolgálatot kellett volna vállalniuk az ukrán fronton. Az ajánlatot többször megismételték, de azt ő minden alkalommal elutasította. Schöbel szerint ugyanakkor több rabtársát, köztük járni is alig képes kábítószerfüggőket, a börtönből a frontra vitték, ahol ágyútöltelékként használják őket.

Elmondta azt is, hogy a legtöbb orosz foglyot családja élelmiszercsomagokkal, higiéniai eszközökkel és egyéb, a mindennap élethez szükséges kellékekkel látja el. Rabtársai kivétel nélkül tudták, hogy Oroszországban nincsenek rokonai, akik csomagokat küldhetnének. "Ezért mindig elláttak engem is, és vigyáztak rám" – jelentette ki. A börtönhatóságoktól az ember nem kap semmit – tette hozzá, és példaként említette, hogy vécépapírt vagy fogkefét sem biztosítottak neki.

A kiszabadult német fogoly értékelése szerint az oroszok "hihetetlenül jó, meleg szívű emberek, Puytin azonban a világ számára azt a benyomást kelti, hogy ennek épp az ellenkezője igaz". Schöbel szerint

az egész oroszországi rendszer "szar".

A hírhedt berlini bérgyilkos, Vagyim Kraszikov szabadon bocsátására utalva úgy vélte, hogy Putyin üzenete világossá vált számára. "Ha vissza akarom kapni bérgyilkosaimat, csak elkapok néhány németet" – idézte a lap Patrick Schöbelt.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás a demokraták alelnökjelöltjéről: karakteres politikus, de nagy a kockázat

Magyarics Tamás a demokraták alelnökjelöltjéről: karakteres politikus, de nagy a kockázat

Tim Walz sikeres kormányzó, élettörténete pedig tökéletesen beleillik a Demokrata Párt gyakran használt narratíváiba – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: egyre inkább úgy tűnik, a demokraták nyitni akarnak a szakszervezetek és a progresszív oldal szavazói felé, nagy kérdés, mit szól ehhez a jelenlegi szavazóbázis.

A vitorlázó Vadnai Jonatán olimpiai negyedik helyezett

A megismételt éremfutamban a magyar vitorlázó sokáig az élen haladt, végül a harmadik helyet szerezte meg, és így a hatodikról a negyedik helyre lépett előre.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×