eur:
392
usd:
360.22
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Egy Donyeckben kilőtt orosz T-90M harckocsi. Forrás: X / Military news
Nyitókép: Forrás: X / Military news

Megvan a 100-as, fájdalmas jubileumot "ünnepelhet" az orosz hadsereg

Ukrajnában az orosz haderő elvesztette a századik ultramodern T-90M harckocsiját is.

A nyílt hírszerzési forrásokat elemző Oryx portál arról számolt be, hogy elérte a százat az ukrajnai háborúban elvesztett T-90M típusú orosz harckocsik száma. A Proriv, vagyis Áttörő fantázianevű páncélos az orosz hadsereg egyik legkorszerűbb tankja. Az interneten publikáló Oryx csak olyan veszteségeket vesz számításba, amelyekről hiteles fénykép vagy videó áll rendelkezésre, és ezek alapján biztosan azonosítani lehet, hogy milyen harceszköz került veszteséglistára. A netes oldal azokat a tankokat is számba veszi, amelyeket a személyzetük elhagyott, vagy az ellenség zsákmánya lett.

A T-90-est a múlt század utolsó évtizedében fejlesztették ki az akkori Szovjetunióban. Lényegében az akkor már évtizedek óta szolgálatban álló T-72-es erősen korszerűsített változata. Eredetileg csak átmeneti típusnak szánták, amíg gyártáséretté nem válik a legújabb fejlesztés, a T-14 Armata. Erről azonban kiderült, hogy bár rendkívül modern, nagy harcértékű páncélos, de az előállítása túl sokba kerül. Ezért az orosz hadsereg inkább lemondott az Armata tömeges rendszeresítéséről és inkább a sokkal olcsóbb T-90-est választotta alapharckocsinak.

A T-90M az eredeti modell erősen továbbfejlesztett változata, amely először 2017-ben jelent meg a nyilvánosság előtt.

Legfeltűnőbb eltérés a korábbihoz képest a torony újszerű kialakítása. Ezzel próbálták kiküszöbölni az szovjet/orosz harckocsik egyik legnagyobb hiányosságát, azt, hogy találat esetén a harckocsitestben tárolt lőszer szinte mindig felrobban, és ez a páncélos, valamint a személyzet biztos pusztulását jelenti.

A T-90M-nél a lőszer egy részét a torony hátuljában, egy elkülönített rekeszben tárolják. Ezt olyan gyengített páncéllemezek fedik, amelyek lehetővé teszik, hogy a lőszer berobbanása esetén a detonáció energiája felfelé távozzon és nem rombolja szét az egész harcjárművet, megölve a kezelőket is. A négy és fél millió dolláros harckocsi, bár technikailag kétségtelenül nagyon fejlett, mégsem sebezhetetlen. Ezen a videón az egyik T-90M pusztulását örökítette meg egy ukrán drón.

A tank vesztét valószínűleg aknarobbanás okozta. A detonációt a személyzet egyetlen tagja sem élhette túl. Az oroszok egyébként azt állítják, hogy a T-90M egyenrangú ellenfele a legkorszerűbb nyugati tankoknak, sőt több szempontból még jobb is azoknál.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Leheletnyivel, de tovább nőtt az üresedés a budapesti irodapiacon

Leheletnyivel, de tovább nőtt az üresedés a budapesti irodapiacon

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 440 490 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 603 265 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 837 225 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az üresedési ráta tovább emelkedett, a bérirodáknál 16,9, míg a teljes irodapiacon 17,2 százalék, ami több, mint 9 éves csúcsot jelent - derül ki a BRF legfrissebb, 2024 második negyedévi irodapiaci felméréséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×