eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Erdőtüzek Texasban. Forrás: X/Patrick Ryan
Nyitókép: Forrás: X/Patrick Ryan

Drámaian nő az erdőtüzek száma

3 ezer különösen pusztító erejű erdőtüzet vizsgáltak meg a 2003 és 2023 közötti időszakból.

Több mint kétszeresére emelkedett világszerte a legpusztítóbb és legszennyezőbb erdőtüzek száma és intenzitása az utóbbi 20 évben az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt - derült ki egy új tanulmányból, amely a Nature Ecology & Evolution című szaklapban jelent meg hétfőn.

A kutatók műholdfelvételek segítségével csaknem 3 ezer különösen pusztító erejű erdőtüzet vizsgáltak meg a 2003 és 2023 közötti időszakból. Az Egyesült Államok nyugati részén húzódó mérsékelt égövi fenyőerdőket és az Alaszkát, Észak-Kanadát és Észak-Oroszországot borító boreális erdőségeket érintették ezek a tüzek a legsúlyosabban. Az adatokból kiderült, hogy ezekben a térségekben a nagy erejű erdőtüzek gyakorisága 11-, illetve 7-szeresére emelkedett.

"Emelkedésre számítottam, de ekkora mértékű emelkedést már aggasztónak tartok" - jelentette ki Calum Cunningham, a tasmániai egyetem professzora, a tanulmány fő szerzője. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: "a klímaváltozás hatásai többé nem a jövőben várhatók, már ma is láthatók az egyre szárazabbá és forróbbá váló légkör jelei".

A tanulmány szerint a tüzek gyakoriságát és intenzitását tekintve a 2017 és 2023 közötti hat év volt a legszélsőségesebb az egyre fokozódó szárazság következtében.

Az erdőtüzek során szén-dioxid kerül vissza nagy mennyiségben a légkörbe, ami tovább erősíti a bolygó felmelegedését. Továbbá hatalmas területeket borít el füstfelhő, amely egészségkárosító hatású, és sokkal több, idő előtti halálozást idéz elő, mint maguk a lángok - emelte ki Cunningham.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×