eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A Vaskapunál egy hete ég az erdő

Egyre gyakoribbak a tűzesetek Romániában a fokozódó kánikula miatt, a Vaskapu-szoros természetvédelmi területén pedig már egy hete ég az erdő - derült ki a katasztrófavédelem pénteken kiadott összegzéséből.

Az utóbbi időszakban naponta mintegy 1000 hektárnyi elszáradt növényzet ég le ellenőrizetlenül Romániában. Az utóbbi 24 órában történt 195 tűzeset közül 138-ban tarlótüzeket kellett megfékezniük a tűzoltóknak.

A Konstanca megyei Poarta Alba településen egy idősotthon lakóit evakuálták, mert félő volt, hogy a szomszédos mezőn pusztító tűz átterjed az épületre. A 25 kilogrammos védőfelszerelést viselő 240 tűzoltónak hét óra elteltével sikerült eloltania a tüzet, amely 450 hektáron perzselte fel a növényzetet.

Szatmárnémetiben 18 órányi megfeszített munkával tudták csak megfékezni a lágokat a tűzoltók egy kartonhulladékok tárolására használt csarnoknál. Az oltásban három megye tűzoltói vettek részt, közülük négyet sürgősségi osztályra kellett szállítani, miután elájultak a forróságban.

Nyolcadik napja pusztít a tűz a Vaskapu-szorosban található Szinice (Svinita) természetvédelmi területen, ahol már 250 hektáron égett le a tűlevelű erdő. A meredek, sziklás területet csak gyalogosan, és quadokkal tudja megközelíteni az oltásban részt vevő több mint száz hivatásos és önkéntes tűzoltó. Munkájukat néhány napja a hadsereg két Spartan C-27-es repülőgépe és a belügyminisztérium újonnan beszerzett Black Hawk helikoptere is segítette.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a helikopter csütörtökön 73-szor dobott le fordulónként 2 és fél tonna vizet, míg a repülőgépekkel - amelyek háromszor fordultak - alkalmanként 5 darab ezerliteres víztartályt dobtak le az égő erdőre.

A katasztrófavédelem naponta tesz közzé felhívásokat, amelyekben a tarlóégetés tilalmára és a kiszabható súlyos pénzbírságokra figyelmezteti a lakosságot, ugyanakkor arra kéri a kirándulókat, hogy ne gyújtsanak tüzet, és ne dobjanak el sehol égő cigarettát.

Romániában harmadfokú hőségriasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szombatra és vasárnapra az ország több mint háromnegyedére, ahol a hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 41 Celsius-fok között várhatók. Az előrejelzés szerint a hőség a jövő hét elején tovább fokozódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×