eur:
390.1
usd:
357.45
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay

Lövöldözés vetett véget az újabb észak-koreai határsértésnek

Rövid időn belül ez már a második eset, hogy északi katonák megsértik a két Korea közti határvonalat, bár tény, hogy az első nem volt szándékos.

A néhány nappal ezelőtti hasonló incidenst követően ismét átlépték az észak-koreai katonák a két Kora között húzódó demarkációs vonalat - írja a Reuters híradása nyomán a Telex. A szöuli vezetés tájékoztatása szerint az észak-koreai katonák helyi idő szerint csütörtökön reggel lépték át a demilitarizált övezet közepén húzódó vonalat, majd a dél-koreai katonák figyelmeztető lövései hatására visszavonultak.

Kedden több tucat észak-koreai katona lépte át a demarkációs vonalat, de a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint nem szándékosa, hanem a sáv közelében elhelyezett taposóaknák felrobbanása miatt menekültek át a határ déli részére. Nem sokkal korábban Észak-Korea több mint 300 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött át a Korea-közi határon, miután a korábbi hasonló akcióira válaszul Dél-Korea újra Phenjan-ellenes propagandaadásokat szólaltatott meg a határmenti hangszórókból.

Az észak és dél határán húzódó demarkációs vonal környékén történt incidensek megsűrűsödtek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök 24 éb után először látogatott Észak-Koreába.

A BBC által közzétett műholdfelvételek tanúsága szerint további feszültséget okozhat a későbbiekben, hogy Észak-Korea falnak tűnő építményt épít a demarkációs vonal közelében. Mint írják, az övezet egy kb. 4 kilométer széles zóna Észak- és Dél-Korea között, amelyek technikailag még mindig háborúban állnak, mivel soha nem írtak alá békeszerződést. Az övezet két részre oszlik – mindkét oldalt az adott ország ellenőrzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×