eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: Facbook/Klein Dávid

Már az alaptáborban a magyar hegymászók

Megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton a Hindukus-hegységben

Elérte a 4300 méter magasan fekvő alaptábort és szerdán megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton hegymászó a Hindukus-hegységben. A két alpinista a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 részeként a 7403 méter magas fekvő Istor-o-Nal csúcs megmászását tűzték ki célul.

Kalandos vándorlás után június 8-án érték fel a magyar hegymászók az alaptáborba az Istor-o-Nal (7403 m) lábánál. A hegységben jelenleg rajtuk kívül nem tevékenykedik másik expedíció, a csúcsmászásra legkorábban június utolsó napjaiban kerülhet sor.

A nyolcezresek túlzsúfolt és rögzített kötelekkel, létrákkal kiépített normál útjaihoz képest a két magyar alpinistának mászás közben komoly technikai nehézségeket kell leküzdenie úgy, hogy a hegyet nem készítik elő számukra magashegyi teherhordók.

A két hegymászó nem támaszkodik külső segítségre - mások által elhelyezett "rögzített kötelekre", magashegyi teherhordókra, oxigénre -, és a lehető legtisztább, alpin stílust igyekeznek követni: "mozgó tábort" használnak és a lehető legkönnyebb felszereléssel vágnak neki a hegynek.

Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum, 2003; Cso-Oju, 2004; Manaszlu, 2015; Annapurna, 2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.

Nagy Márton fiatal hegymászó és társai 2022-ben - a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott égisze alatt - a közel 6000 méteres Bondit Peak első megmászását hajtották végre.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×