eur:
396.38
usd:
370.65
bux:
71011.54
2024. június 26. szerda János, Pál
Árvízzel elöntött terület a bajorországi Strakertshofenben 2024. június 2-án. Az árvízek miatt Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el.
Nyitókép: Szilágyi Anna

Történelmi áradás Németországban, és még messze nincs vége

A több napja tartó heves esőzések katasztrofális helyzetet idéztek elő Dél-Németországban. Ezreket kellett evakuálni, miközben több mint tízezren vesznek részt a mentési munkálatokban. Meteorológusok szerint egyelőre kevés a remény arra, hogy a legközelebbi jövőben javulhat az időjárási helyzet.

A mentési munkálatok során egy tűzoltó életét vesztette, miközben három társával egy gumicsónakkal a bajorországi Pfaffenheim városában egy család mentésére indult. Társait sikerült kimenteni. A legfrissebb beszámolók szerint Felső-Bajorországban háza elárasztott pincéjében egy 43 éves nő holttestére bukkantak.

Az anyagi károk a két tartományban felmérhetetlenek, és szakértők szerint még sokáig azok lesznek. A heves esőzés és a folyók, illetve kisebb patakok áradása az elkövetkező napokban aligha enyhül, sőt a hatóságok több helyütt a Dunán és mellékfolyóin a vízszint további emelkedésére számítanak.

Több térségben katasztrófariadót rendeltek el, legutóbb hétfő reggel a bajorországi Regensburgban, illetve a város körzetében.

Kora reggeli beszámolók szerint a nap folyamán Bajorországba érkezett Olaf Scholz kancellár és Nancy Faeser belügyminiszter, hogy felmérje a kialakult helyzetet, és a szükséges kormányzati segélyekről tárgyaljon a helyi vezetőkkel. A kancellár a helyszínen köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek, és kiemelte, az idén már negyedszer látogatott katasztrófa sújtotta területre, ami mutatja, hogy mekkora kihívást jelent a klímaváltozás.

A megrázó tudósítások szerint miközben továbbra is folyik a rászorulók evakuálása, a vidéki térségekben az emberek az állataikat igyekeznek menteni.

Alsó-Bajorországban egy, a Dunán rekedt szállodahajóról kellett kimenteni 140 embert hétfőn, a többségében idős embert kishajókkal vitték a partra.

Ingolstadtban az Audi a hajnali és az esti műszakot törölte a gyárában, elsősorban azért, mert a dolgozók nem tudnak eljutni az üzembe.

Türingiából katasztrófavédőket irányítottak át a déli tartományokba, ők a víz fogságába esett emberek ellátásában segítenek majd.

Reichertshofen, 2024. június 2.
Az árvíz sújtotta bajorországi Reichertshofen település látképe 2024. június 2-án. Németország déli részén a napok óta tartó heves esőzések okoztak árvizeket.
MTI/AP/DPA/Sven Hoppe
Az árvíz sújtotta bajorországi Reichertshofen település látképe 2024. június 2-án. Németország déli részén a napok óta tartó heves esőzések okoztak árvizeket. MTI/AP/DPA/Sven Hoppe

A viharkárok erősen sújtják a vasúti közlekedést. A Deutsche Bahn nyilatkozatban hangsúlyozta: nem javasolja, hogy a két tartományban az árvíz sújtotta területekre utazzanak.

Eközben a német meteorológiai szolgálat újabb heves esőzésekre figyelmeztetett az ország déli részén. Hétfőn rövid idő alatt négyzetméterenként 25 liter eső eshet, de egyes helyeken ez elérheti a 70 litert is.

A történtek nyomán a Német Vöröskereszt (DRK) a katasztrófákkal kapcsolatos polgári védelem sürgős kiterjesztését sürgette. Gerda Hasselfeldt, a DRK elnöke szerint az elmúlt időszak gyakori áradásai még inkább szükségessé teszik a lakosság fokozottabb védelmét.

Hasonló követeléseket fogalmaztak meg a Német Városok és Önkormányzattok Szövetségének vezető képviselői is. A szövetség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy megítélése szerint elengedhetetlen a nagyobb személyi felelősségvállalás is. Ezzel párhozamosan szükség van a társadalom felelősségvállalásának erősítésére is. Ez utóbbival kapcsolatban példaként említette az árvízvédelemhez szükséges földterületek önkéntes átadását. Elképelhető ugyanakkor a védelmi intézkedések társfinanszírozása is – tette hozzá, megemlítve az árterületeken történő építkezések mellőzését is.

Boris Rhein hesseni konzervatív miniszterelnök felvetette a természeti károk elleni kötelező biztosítás bevezetésének szükségességét.

"Valamennyien tapasztalhatjuk, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek. Ezért sürgős szükség van a természet okozta károk elleni kötelező biztosításra, hogy segíthessük az érintetteket" – fogalmazott a tartományi vezető. Korábban hasonlóan nyilatkozott Markus Söder bajor miniszterelnök is

Értesülések szerint a viharkárok nyomán a tartományi kormányfők június második felében rendkívüli egyeztetést tartanak Olaf Scholz kancellárral a természeti katasztrófák elleni kötelező biztosítás lehetséges bevezetéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×