eur:
395.83
usd:
368.41
bux:
69760.39
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: pixabay.com

Valami bűzlik - Lufiszárnyon repült a trágya Észak-Koreából Délre

Több mint 150 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Észak-Korea Dél-Korea területére - jelentette a szöuli vezérkar szerdán.

A léggömbök helyi idő szerint kedd éjszaka érkeztek meg Dél-Korea területére és különféle helyeken landoltak, némelyik még az ország déli régióiba is eljutott - közölte a szöuli hadsereg.

A földet ért zsákok tartalma - a szemét, a műanyagpalackok, az elemek és akkumulátorok, a cipődarabok és a trágya - a becsapódás helyszínén szétszóródtak, jelentős felfordulást okozva - folytatta a vezérkar, hozzátéve, hogy a hadsereg emberei összegyűjtötték a küldeményeket további vizsgálat céljából.

"Észak-Korea

ezzel világosan megsérti a nemzetközi jogot

és komolyan veszélyezteti népünk biztonságát" - közölte a vezérkar, kiemelve; "határozottan figyelmeztetjük Észak-Koreát, hogy azonnal hagyja abba embertelen és alantas cselekedeteit".

Észak-Korea korábban már jelezte, hogy válaszlépéseket tervez a phenjani rezsim elleni röplapok miatt, amelyeket a dél-koreai aktivisták röptettek át a két ország határán. Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy "egy halom hulladékot és mocskot" fog átküldeni a határon.

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország jogilag a mai napig nem kötött békeszerződést, és így technikailag több mint hetven éve hadban állnak egymással. Röplapok átküldése a határon léggömbökkel viszonylag rendszeres volt eddig is, de szemét és fekália visszaküldése új eszköz a kommunista ország fegyvertárában.

Phenjan hétfőn sikertelen kísérletet tett második kémműholdjának pályára állítására. Az eset további feszültséget szült a Koreai-félszigeten, Szöul elítélte a kísérletet, válaszlépésként pedig hadgyakorlatot tartott a két ország határa mentén. Phenjan továbbra is azzal védekezik, hogy a kémműhold "elengedhetetlen az ország szuverenitásának megőrzéséhez".

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a dél-koreai hadgyakorlatot súlyos provokációnak minősítette, amelyet "mindent elsöprő válaszlépések" fognak követni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 12:44
×
×
×
×