eur:
394.8
usd:
367.97
bux:
70439.36
2024. június 24. hétfő Iván
Radar screen background. Vector sonar illustration. Military scan system.
Nyitókép: Ket4up/Getty Images

Szintet ugrik Lettország, jöhet a "drónhadsereg"

Lettország 20 millió eurót (körülbelül 7,7 milliárd forint) fektet be drónok fejlesztésébe - ismertette hétfőn Andris Spruds lett védelmi miniszter Rigában.

"Átvitt értelemben egy drónhadsereg felállításáról beszélhetünk" - hangoztatta a tárcavezető.

Mint mondta, az összegből befektetésekre, az infrastruktúrára, illetve a drónok beszerzésére is jut többek között lett cégektől.

Spruds hangsúlyozta, hogy a lett ipar képes a megfelelő technológiával ezeket az eszközöket a saját haderő és Ukrajna támogatására is előállítani. Az elképzelések szerint a nyáron egy kísérleti telepet is kialakítanak a Selija katonai támaszponton, ezen felül pedig drónpilótákat képeznek ki a védelmi ágazat különböző szintjein. Hozzátette, hogy a hónap végén ötletbörzét is tartanak "Drónok Ukrajnának" jeligével.

Lettország Nagy-Britanniával közösen vezet egy egytucat országból álló összefogást, amely egymillió drón szállítására vállalt kötelezettséget a kijevi vezetés részére.

A résztvevők egyebek között arra vállalkoztak, hogy forrásokat szabadítanak fel a dróngyártásra, illetve arra, hogy pilóta nélküli repülőeszközöket és alkatrészeket küldenek Ukrajnába.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×