eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Németország hazahívta moszkvai nagykövetét a feltételezett orosz kibertámadások miatt

Németország nem képviselteti magát Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatásán sem.

Németország konzultációra visszahívta oroszországi nagykövetét, miután Berlin szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoport kibertámadást követett el tavaly mások mellett a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellen.

A lépés összhangban van a diplomáciai protokollal, Alexander Lambsdorff nagykövet egy hétig Berlinben marad, mielőtt visszatér Moszkvába - tette hozzá a szóvivő.

A tárca azt is bejelentette, hogy Németország nem képviselteti magát Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatásán a következő hatéves hivatali idejére. A múlt héten Annalena Baerbock német külügyminiszter is kijelentette, hogy következményei lesznek annak, hogy orosz hackerek megtámadtak német oldalakat.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter tárcája közleményében tudatta, hogy Németország az EU-val és a NATO-val közösen jár el ebben az ügyben. "Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra, és határozottan szembeszállunk velük" - jelentette ki Faeser.

Az orosz külügyminisztérium és Oroszország berlini nagykövetsége egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Berlin először 2023 januárjában vádolt meg orosz hackereket azzal, hogy megtámadtak német weboldalakat. A hackerek nem okoztak jelentős kárt, de egy időre sikerült megbénítaniuk a megtámadott oldalakat.

Berlin szerint a két évvel ezelőtt kezdődött kibertámadások a Németországban kormányzó szociáldemokratákat, valamint a logisztikai, védelmi, űrkutatási és informatikai ágazatban működő vállalatokat célozták meg. Az okozott károkról biztonsági okokból nem közöltek részleteket.

A Fancy Bear néven is ismert APT28 hackercsoport a Microsoft Outlook levelezőprogram korábban nem ismert gyenge pontjait kihasználva tört fel e-mail fiókokat a német hatóságok szerint. A csoport kibertámadásai Csehországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Svédországot is érintették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×