eur:
384.38
usd:
353.34
bux:
69803.67
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon.
Nyitókép: MTI/Büki László

Elfogyott a türelem a határ túloldalán: Burgenland hadat üzent a kormánynak

Nem venné ki a méretének megfelelő részét a menekültek befogadásából Burgenland: a határ menti tartomány 340-nél több bevándorlót nem kér, de a kormány legalább 800 befogadását várná el.

Elsőként a kilenc osztrák tartomány közül Burgenland felső hatát szabna a menekültek befogadásának – jelentette ki egy interjúban a Magyarországgal szomszédos tartomány vezetője, a szociáldemokrata Hans-Peter Doskozil. A tartomány évek óta első számú vezetője a Heute hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Burgenland az eddigi 800 helyett legfeljebb 340-nél menekült befogadására lenne hajlandó, és utalt arra, hogy Burgenland a tartományok közül még ezzel a számmal is a harmadik helyen állna. A tartományi vezető jelezte, hogy ezzel egyben megszüntetnék a szövetségi kormánnyal kötött, a menekültek ellátására vonatkozó megállapodást.

Doskozil bejelentésével egyidőben tette közzé a belügyminisztérium a menedékkérelmekre vonatkozó első negyedévi adatokat. Eszerint januártól március végéig 6922 kérelmet nyújtottak be. Ez 32 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt év hasonló időszakának hasonló adatai. Márciusban 24 százalékkal csökkent a benyújtott kérelmek száma a tavaly márciusi számhoz képest. A kormányzati adatokból kitűnt az is, hogy

a 6922 kérvény közül 3649 kiskorú menekültek befogadásával kapcsolatos kérelem volt.

Ez a benyújtott kérelmek 53 százalékát tette ki. Egyidejűleg jelentkeznek a felerősödött családegyesítési törekvések következményei is. Erre utal, hogy a hét év alatti gyermekek jelentették a menedékkérők legnagyobb csoportját. Továbbá az is, hogy miközben 2023-ban mindössze 24 százalékot tett ki a nők által benyújtott kérelmek száma, az idei esztendő első három hónapjában ez az arány már 46 százalékos volt.

A 6922 kérelem közül 4335-öt szíriai állampolgársággal rendelkező menekültek nyújtottak be, ami így messze a legnagyobb csoportot jelenti.

A belügyminisztérium adatai szerint ugyanakkor nőtt a kitoloncolások száma.

Míg idén az első negyedévben 3149 kitoloncolás történt, tavaly ugyanebben az időszakban 2913.

A 3149-ből 1722 erőszak alkalmazásával történt.

A minisztérium utal arra is, hogy az embercsempészek most már inkább elkerülik Ausztriát, a tavaly októberben kezdődött trend folytatódott: az embercsempészek közreműködésével Ausztrián keresztül menekülők számának másik oka, hogy az embercsempészek által követelt összeg az elmúlt hónapokban csaknem megduplázódott. A minisztérium szerint a Bulgáriából vagy Törökországban kiinduló embercsempészés "személyenkénti" ára 3000-5000 euró.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.

Moszkva újabb támadást indított Volodimir Zelenszkij ellen

A Kremlből továbbra is olyan jelzések érkeznek, hogy Oroszország nem akar érdemi béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Ehelyett az orosz vezetés azt akarja elérni, hogy a Nyugat területi engedményekre kényszerítse Kijevet a háború befejezése érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×