eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
chess board
Nyitókép: ATU Images / Getty Images

Sakkvilágcsúcsot döntött egy nigériai játékos - videó

A nigériai Tunde Onakoya megdöntötte az egyfolytában sakkozás világcsúcsát azzal, hogy 58 órán át játszott New York ikonikus helyén, a Times Square-en.

A sakkmester reméli, hogy akciójával legalább egymillió dollárt gyűjt össze, és az összeggel afrikai gyerekek oktatását támogathatja.

A korábbi rekordot két norvég, Hallvard Haug Flatebo és Sjur Ferkingstad tartotta 2018-ból, ők 56 óra 9 perc 37 másodpercig játszottak megszakítás nélkül.

Onakoyának a helyszínen több százan szurkoltak, zenét, nigériai ételeket és italokat szolgáltattak a résztvevőknek. Az interneten is rengetegen követték nyomon az eseményt.

A 29 éves sportoló elmondása szerint a sakknak köszönheti, hogy kitört a mélyszegénységből Lagos hírhedt nyomornegyedéből. A becsült adatok szerint a 225 millió lakosú Nigériában több mint 10 millió gyerek nem jár iskolába. Onakoya nonprofit szervezete szegény közösségekből származó gyermekeket tanít a sakkra, és segíti őket az oktatásban.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×